Finančník, ktorý predpovedal viacero kríz: pred čím varuje dnes?

Jeremy Grantham
Jeremy Grantham

Jeremy Grantham je spoluzakladateľom a hlavným investičným mágom spoločnosti GMO Capital. V priebehu desaťročí si vyslúžil prezývku „veštec z Wall Street“. A to právom, nakoľko úspešne predpovedal nielen dot-com bublinu, ale aj finančnú krízu v roku 2008 či prasknutie bubliny v roku 2021. Čo si myslí tentoraz?

Grantham sa pred pár dňami v relácii Bloomberg Wealth vyjadril k súčasnej ekonomickej situácii a tiež situácii na akciovom trhu. V rozhovore s Davidom Rubensteinom, spoluzakladateľom fondu Carlyle, povedal, že každá bublina sa dostane do bodu, kedy investori prestanú myslieť na fundamenty. Namiesto toho sú poháňaní strachom, že premeškajú príležitosť a bezhlavo naskakujú do trhu. Túžba rýchlo zarobiť dostáva prednosť pred zdravým rozumom.

Finančník sa netají tým, že nie je fanúšikom politiky šéfa Federálneho rezervného systému (Fed) Jeroma Powella. Myslí si, že agresívne sprísnenie menovej politiky môže ekonomiku vrhnúť do recesie, ktorá zo sebou stiahne aj akciový trh. Grantham očakáva, že v roku 2024 príde hlboká recesia, pričom makrodáta sa začnú výrazne zhoršovať už od štvrtého kvartálu tohto roka. Po tom, ako David Rubenstein v rozhovore naznačil, že Fed už nevidí žiadnu šancu na recesiu v americkej ekonomike… Grantham poznamenal, že Fed sa vo svojich prognózach mýli a nikdy nedokázal predpovedať recesiu, najmä tie, ktoré prišli po veľkých bublinách.

Podľa neho je súčasný trhový cyklus pokračovaním bubliny na akciovom trhu, ktorá praskla v roku 2021. Terajšia situácia sa podľa neho nebude líšiť od predchádzajúcich takýchto období. Nastúpi deflácia a ceny akcií klesnú, keďže nižšie výnosy spoločnosti budú mať za následok nižšie odhady a očakávania tržieb. „Po každej veľkej bubline nasledovala recesia. Osobne si myslím, že AI je veľmi dôležitá. Ale domnievam sa, že je asi príliš neskoro na to, aby nás zachránila pred recesiou,“ uviedol v rozhovore Grantham.

Zdroje: bloomberg.com; bithub.pl

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre