August bol pre akcie zatiaľ najhorším mesiacom v tomto roku

akciové trhy
akciové trhy

Akcie v auguste klesli o 2,6 % a zmazali časť svojich ziskov z posledných dvoch mesiacov. Nižšie sa pritom posunuli vo všetkých kľúčových regiónoch. „Podpísali sa pod to najmä vyššie výnosy štátnych dlhopisov a slabý sentiment v Číne, keď ani stimulačné opatrenia nenaplnili očakávania. Hype okolo umelej inteligencie slabol a to aj napriek ďalším trhovým ziskom pochádzajúcim od Nvidie,“ komentuje Charu Chanana, trhová strategička Saxo Bank.

USA -1,8 %

Americký akciový index S&P 500 síce klesol v auguste o 1,8 %, no napriek tomu zostal najsilnejším zo všetkých regiónov. Začiatkom mesiaca priniesli ukazovatele rastu a inflácie jastrabí posun v očakávaniach Fedu, ktoré sa prejavili aj na amerických akciách. Slabnúce spotrebiteľské výdavky potvrdzujú obavy, že reštritívna politika americkej centrálnej banky preniká do ekonomiky. Objavili sa dokonca už aj prvé náznaky trhlín na trhu práce. No zlé správy boli v poslednej dobe vlastne dobrými, keďže sa očakáva, že Fed si dá pauzu. To pomohlo americkým akciám zotaviť sa zo strát koncom mesiaca.

Európa -2,7 %

Európsky index MSCI Europe zaostal v auguste za americkým benchmarkovým indexom, keď uzavrel mesiac s poklesom 2,7 %. V centre pozornosti zostali ekonomické obavy na starom kontinente, keďže jadrová inflácia je stabilne vysoká, zatiaľ čo hospodárske spomalenie, najmä v Nemecku, naďalej komplikuje kroky Európskej centrálnej banky.

Ázia -5,1 % a rozvíjajúce sa trhy -6,3 %

Ázia a rozvíjajúce sa trhy sa stali “víťazmi” slabej výkonnosti v auguste, keď poklesli o viac ako 5 %, resp. 6 %. Podporilo to niekoľko faktorov, z ktorých najvýraznejšími boli slabé výsledky Číny a Hongkongu s obavami najmä o sektory nehnuteľností a bankovníctvo. Začiatok cyklu znižovania úrokových sadzieb v latinskoamerických krajinách, vrátane Čile a Brazílie nedokázalo dodať vietor do plachiet, keďže správa, ktorú vyslal FED „vyššia na dlhšie obdobie“ naďalej obmedzovala priestor pre uvoľnenie situácie na rozvíjajúcich sa trhoch.

„Energetický sektor opäť podal najsilnejší výkon v globálnom meradle, ale aj ten to v auguste dokázal len s miernym ziskom 1,2 %, zatiaľ čo všetky ostatné sektory boli v červených číslach,“ dodáva odborníčka Saxo Bank. Zdravotníctvo bolo druhým najvýkonnejším sektorom a zaznamenalo pokles o 0,9 %, zatiaľ čo komunikačné služby klesli o viac ako 1,5 %.

Dlhopisy v auguste prekonali akcie, hoci ich celková výkonnosť bola stále v zápornom pásme. Bolo to opäť odrazom zmätku okolo toho, o koľko ešte môžu centrálne banky zvyšovať sadzby. Prispel k tomu aj nový prílev zásob zo strany štátnej pokladnice. Korporátne dlhopisy však zaostali za globálnymi štátnymi dlhopismi.

 

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre