Akcie umelej inteligencie narážajú na tvrdú realitu

umelá inteligencia
Foto: Wikimedia

Akcie v tematickom koši Umelá inteligencia (AI) Saxo Bank nedávno čelili tlaku. Výsledková sezóna za 2. štvrťrok ukázala, že medziročný rast tržieb pokračoval v poklese, čo znamená, že AI ošiaľ sa nateraz do výsledkov nepretavil. Finančný riaditeľ Microsoftu na margo výsledkov povedal, že predaje založené na AI budú priebežné a postupné, nie okamžité a nárazové.

Rast tržieb v 2. štvrťroku je sklamaním

Tematický kôš AI od Saxo Bank, ktorý zahŕňa 20 akcií, reagujúcich najpozitívnejšie na rally v oblasti AI, naráža v poslednej dobe na svoje slbiny. Predovšetkým akcie spoločnosti Nvidia klesli o 14 % z ich júlového maxima.

„Hoci šesť z 20 spoločností ešte len zverejní výsledky za 2. štvrťrok, 14 firiem zverejnilo údaje o raste tržieb, ktoré nezodpovedajú AI ošiaľu. Priemerná miera rastu tržieb klesla medziročne na -0,6 % z +10 % v Q1 2023 a z +30 % v Q1 2022 pred začiatkom technologického prepadu,“ komentuje výsledky Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank. Očakávania súvisiace s umelou inteligenciou vystrelili podľa neho na úroveň, ktorá je z krátkodobého hľadiska príliš vysoká na to, aby mohla byť reálna. Je tu hrozba, že akcie firiem, ktoré svoje aktivity zakladajú na AI, začnú podliehať cyklu revízií zo strany analytikov a investorov smerom nadol.

Napríklad návštevnosť portálu ChatGPT už ukazuje, že záujem oň klesá. Finančný riaditeľ spoločnosti Microsoft uviedol, že pri predaji AI sa budú snažiť zosúladiť očakávania investorov s realitou.

Rast tržieb v tematickom koši AI | Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Nvidia a nízka pozornosť zo strany analytikov

Nvidia sa nachádza v jadre AI vzrušenia, ale zo začiatku analytici prejavili veľkú nevšímavosť voči tejto spoločnosti, hoci existovali indikácie, že dopyt po chatovacích robotoch, ako napríklad ChatGPT, sa prudko zvýši. Predpokladané tržby pre fiškálny rok 2025 (končiaci v januári 2025) sa pohybovali okolo 36-37 miliárd dolárov, avšak až v máji, keď Nvidia zverejnila svoje prognózy na tento rok, analytici sa jej začali viac venovať. V tej dobe už akcie Nvidie medziročne vzrástli o 109 %.

Údaje od júna ukazujú pokles záujmu analytikov o AI, pričom neustále revidujú svoje prognózy tržieb pre Nvidia, ktoré teraz dosahujú 59,1 miliardy USD. Toto číslo je viac než dvojnásobok tržieb z fiškálneho roku 2023, ktoré boli 27 miliárd USD. Vyzerá to tak, že analytici postupne prehodnocujú svoje predpovede.

Rast Nvidie získava impulz z boomu čínskych internetových firiem, ktoré dobiehajú spoločnosti zo Silicon Valley v oblasti umelej inteligencie. V predstihnu objednávajú obrovské množstvo upravených čipov AI, pretože sa obávajú, že Bidenova administratíva zakáže predaj pokročilých čipov AI do Číny. „Je to Čína, ktorá ťahá rast, a nie USA, a tento trend bude ešte viditeľnejší, keď Nvidia 23. augusta oznámi výsledky za druhý kvartál. Existuje reálne riziko, že to, čo trh považuje za trvalo vysoké tempo rastu kvôli technológii AI, je len krátkodobý „kečupový efekt“ vedený čínskymi spoločnosťami,“ varuje odborník Saxo Bank.

Dodáva, že Saxo Bank vidí akcelerujúcu slabosť naprieč akciovými titulmi v AI tematickom koši a Nvidia je kľúčom k definovaniu rizikového sentimentu akcií súvisiacich s umelou inteligenciou. „Vzhľadom na doterajšie výrazné tohtoročné zisky z týchto akcií má táto skupina akcií vyššiu krehkosť, pretože investori sa môžu akcií zbavovať, aby si zaistili rýchle zisky dosiahnuté za sedem mesiacov, ak majú pocit, že trend končí,“ dodáva Garnry. Odporúča investorom, aby znížili svoju expozíciu voči AI a akciám polovodičov, pretože očakávania boli príliš vysoké.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre