Rubeľ prudko oslabuje. Ruská centrálna dnes podnikla núdzový krok

ruský rubeľ

Ruská centrálna banka dnes prijala prekvapivé rozhodnutie, keď mimo svojho oficiálneho zasadnutia zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 350 bázických bodov na 12 %. Ide o núdzový krok, ktorým sa snaží zastaviť pád ruského rubľa. Ruská mena v pondelok oslabila pod psychologicky významnú hranicu 100 rubľov za dolár.

Ekonomický poradca prezidenta Vladimira Putina Maxim Oreškin v pondelok kritizoval centrálnu banku a obvinil ju z toho, že za prepad rubľa môže jej „mäkká menová politika“.

Ruská centrálna banka vo svojom vyhlásení uviedla, že inflačné tlaky silnejú a cieľom jej rozhodnutia je obmedziť riziká pre cenovú stabilitu.

Andrei Melaschenko, ekonóm spoločnosti Renaissance Capital v Moskve uviedol, že centrálna banka správne zareagovala na inflačné riziká, no zasadnutie, ktoré prišlo bezprostredne po kritike Kremľa, vyvoláva otázky o nezávislosti banky.

Prepad rubľa za zintenzívnil po tom, ako bolo prerušené júnové povstanie Jevgenija Prigožina a jeho žoldnierskej skupiny Wagner. V reakcii na vyhrotenú situáciu začali ruskí obyvatelia masívne presúvať peniaze na zahraničné účty.

Maxim Oreškin v pondelok pripustil, že slabý rubeľ mal „negatívny vplyv“ na „reálne príjmy obyvateľstva“, no zároveň dodal, že Moskva očakáva, že sa mena čoskoro vráti späť. „Aktuálny výmenný kurz sa výrazne odchýlil od základných úrovní a v blízkej budúcnosti sa očakáva jeho normalizácia,“ uviedol Oreškin pre tlačovú agentúru Tass. Ako dodal, „je v záujme ruskej ekonomiky mať silný rubeľ.“

Naposledy bolo takéto mimoriadne zasadnutie zo strany ruskej centrálnej banky zvolané koncom februára 2022, čiže krátko po tom, ako začala ruská invázia na Ukrajinu. Centrálna banka v tom čase zvýšila základnú úrokovú sadzbu na 20 %, potom postupne sadzby znižovala.

Zdá sa, že dnešný zásah ruskej centrálnej banky priniesol požadovanú reakciu, aspoň teda krátkodobo, keďže rubeľ po rozhodnutí posilnil a aktuálne sa  obchoduje na úrovni 98 rubľov za dolár. Začiatkom tohto roka to bolo ešte 68 RUB/USD.

Graf: Vývoj menového páru USD/RUB

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre