Dovolenkový režim prevláda aj na akciových trhoch

býk wall street

Pre mnohých znamená mesiac júl obdobie oddychu, ľahkosti života a času stráveného s blízkymi. Navyše, tento mesiac prináša úľavu od starostí. Zdá sa, že podobne to vnímajú aj finančné trhy. Výkonnosť akcií za celý mesiac rástla, čo naznačuje pozitívne vyhliadky. Zároveň sa zdá, že akciové trhy zaujali pozitívny postoj aj k potenciálnemu pokračovaniu zvyšovania úrokových sadzieb zo strany centrálnych bánk.

V júli zaznamenali globálne akcie rast o 3,3 %, čím si pripísali kladné výnosy už druhý mesiac v rade. Táto pozitívna výkonnosť má všeobecnú oporu, keďže všetky regióny dokončili letný mesiac v zelených číslach.

USA 3,1 %

Americký akciový index S&P 500 vzrástol o viac ako 3 percentá. Priaznivé podmienky pre akcie vznikajú v dôsledku nižšej inflácie a silného ekonomického rastu. Napriek tomu sa investori stále intenzívne zaujímajú o postoj Federálneho rezervného systému (Fed) k úrokovým sadzbám, najmä po neočakávane pozitívnych výsledkoch amerického HDP.

Európa 1,9 %

Európa má najnižšiu výkonnosť, aj keď stále na úrovni 1,9 %. To signalizuje, že si drží pozíciu v regióne v dôsledku nižšej inflácie a pomalšej obchodnej aktivity a Európskej centrálnej banky, ktorá pri rozhodovaní o ďalšom zvýšení úrokových sadzieb obracia pohľad na údaje.

Ázia 4,6 %, rozvíjajúce sa trhy 5,8 %

Ázia a rozvíjajúce sa trhy zabezpečili v júli investorom viac ako štyri, respektíve päť percent. Aj keď existuje množstvo dôvodov pre takýto vývoj, tými hlavnými sú nižší dolár a kombinácia silných príjmov a nádeje na stimuly v Číne a Hongkongu.

Čo sa týka sektorov, energetika vedie v júlovej výkonnosti, pričom vzrástla o 6,4 %. Jedným z faktorov je oživenie cien ropy kvôli obmedzeniam ponuky, ako aj zlepšujúce sa hospodárske vyhliadky. Komunikačné služby stúpli o niečo viac ako 6 % ako druhý najvýkonnejší sektor. Meta a jej konkurenti vykázali silné zisky. Za nimi nasledovali finančné služby s rastom 5,2%.

Globálna výkonnosť dlhopisov skončila tesne okolo nuly, keď štátne dlhopisy mierne klesli a podnikové dlhopisy vzrástli o 0,64 %.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre