ECB môže byť bližšie ku koncu zvyšovania sadzieb ako Fed

ECB (Foto: Flickr)

Aj najbližšie obdobie môže priať trhovým špurtérom. Predná časť výnosovej krivky je momentálne podporovaná špekuláciami, že Federálny rezervný systém (Fed) a Európska centrálna banka (ECB) sa približujú k ukončeniu zvyšovania úrokových sadzieb a inflácia sa stabilizuje. Avšak medzi septembrom a októbrom môže dôjsť k zmenám, ak si trhy uvedomia, že Fed ešte stále pokračuje v postupnom zvyšovaní sadzieb a že vrchol referenčnej sadzby môže byť vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo. Toto by mohlo viesť k výpredaju v prednej časti amerických výnosových kriviek. V Európe môžu slabé ekonomické údaje a klesajúca inflácia zatieniť nádeje na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb.

Po minulotýždňových stretnutiach lídrov menových politík sú trhy presvedčené, že tak v Európe, ako aj v USA, sa blížime ku koncu cyklu zvyšovania úrokových sadzieb. ECB aj Fed zvýšili úrokové sadzby o 25 bázických bodov, ale zachovali si flexibilný prístup k budúcim rozhodnutiam o sadzbách. „To vyvolalo býčie zostrmenie výnosových kriviek, keďže trhy na oboch stranách Atlantiku veria v koniec cesty,“ vysvetľuje Althea Spinozzi, strategička Saxo Bank.

Dlhopisové futures ukazujú na možnosť zvýšenia sadzieb o 9 bázických bodov v USA do novembra, zatiaľ čo v Európe ukazujú zvýšenie o takmer 20 bps do decembra. „Makroekonomické údaje nám však hovoria, že ECB môže byť bližšie ku koncu ako Fed,“ hovorí odborníčka Saxo Bank. Podľa nej ďalšie správy o inflácii a pracovných miestach v USA pred septembrovým zasadnutím Fedu by mohli oživiť očakávania ďalšieho zvýšenia sadzieb. „Nezabúdajme, že podľa prognóz ekonómov sa očakáva, že jadrová inflácia meraná indexom PCE uzavrie rok v USA na úrovni 4,2 % a v roku 2024 klesne na 2,7 % a 2,2 %, pričom zostane výrazne nad inflačným cieľom Fedu. V závislosti od odolnosti ekonomiky a trhu práce si to môže vyžadovať ďalšie zvyšovanie sadzieb,“ očakáva. Najvyššia sadzba Fedu sa teda môže vyšplhať až na 6 %, ale Fed sa tam podľa odborníčky dostane pomalšie a udrží sadzby vyššie dlhšie v nádeji, že inflácia bude naďalej klesať.

V Európe sa veci majú trocha inak. Najväčšia európska ekonomika je v recesii a očakáva sa, že zostane slabá s klesajúcimi priemyselnými objednávkami, slabou kúpnou silou a spomalením poskytovania úverov. „To znamená, že deflácia môže byť v eurozóne rýchlejšia a že hoci sa domnievame, že ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb je opodstatnené, ECB môže ukončiť cyklus zvyšovania sadzieb skôr než Fed,“ dodáva strategička Saxo Bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre