Nagel z ECB: Inflácia je tvrdohlavá, naša politika musí byť tvrdohlavejšia

joachim-nagel
Joachim Nagel

Prezident nemeckej Bundesbank a člen Rady guvernérov ECB Joachim Nagel hovorí, že Európska centrálna banka (ECB) by mala zabezpečiť, aby inflácia naďalej spomaľovala. „Očakávame, že vysoká inflácia v eurozóne bude oslabovať, ale ešte nie je koniec,“ uviedol v komentári pre agentúru Bloomberg. „Jadrová inflácia je tvrdohlavá, takže naša menová politika musí byť ešte tvrdohlavejšia,“ dodáva centrálny bankár.

Nagel hovorí, že ECB, ktorá vo štvrtok už po deviatykrát zvýšila úrokové sadzby, sa v septembri rozhodne, či prijme ďalší krok. „Potrebujeme, aby boli úrokové sadzby dostatočne vysoké a aby sme ich udržali tak dlho, ako to bude potrebné,“ povedal.

Joachim Nagel je nemecký ekonóm, ktorý od roku 2022 pôsobí ako prezident Bundesbank. Na tomto poste nahradil Jensa Weidmanna, ktorý z pozície šéfa Bundesbanky odstúpil.

ECB včera zvýšila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 4,25 % a depozitnú na 3,75 %, čo bolo v súlade s očakávaniami. Centrálna banka ale zo svojho vyhlásenia odstránila náznak ďalšieho zvyšovania sadzieb, čo znamená, že zvýšenie úrokov na septembrovom zasadnutí by nemalo byť považované za samozrejmosť.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová na tlačovej konferencii uviedla, že nie je zatiaľ isté, čo bude nasledovať. Ako povedala, je možné, že sadzby opäť zvýšia, no je tu aj možnosť pauzy. Lagardeová zdôraznila, že ECB je naďalej pevne odhodlaná „zlomiť inflácii väz.“

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre