Ethereum ako nový kráľ kryptomien?

ethereum
ethereum

Ako vyplýva z prieskumu portálu CryptoVantage, až 70 % Američanov verí, že sa virtuálna mena bitcoin do piatich rokov vráti na svoje historické maximum 69 044 dolárov. Podľa respondentov sa pod to podpíšu aj obavy z inflácie, keďže 54 % opýtaných si myslí, že práve strach z rastu cien podnieti ľudí viac investovať do kryptomien.

Mimoriadne zaujímavé je, že až 46 % Američanov sa domnieva, že ethereum (ETH) má najväčšiu šancu spomedzi altcoinov prekonať bitcoin z hľadiska trhovej hodnoty. 21 % respondentov si myslí, že bitcoin z pohľadu trhovej hodnoty s najväčšou pravdepodobnosťou prekoná dogecoin (DOGE). Do prieskumu spoločnosti CryptoVantage sa zapojilo 1 000 Američanov, ktorí si v posledných piatich rokoch kúpili nejakú kryptomenu.

Ethereum komunita netrpezlivo očakáva ďalšie výrazné zmeny, ktoré by mohli zvýšiť použiteľnosť platformy a taktiež záujem užívateľov. Jednou z nich je zavedenie štandardu EIP-4844, ktorý by sa mal prijať do konca roka. Cieľom EIP-4844 je výrazne znížiť poplatky a zvýšiť priepustnosť transakcií.

Ethereum a bitcoin sú veľké kryptomeny, ktoré využívajú schopnosti siete. Bitcoin je vnímaný ako uchovávateľ hodnoty, ethereum má zároveň výhodu funkcií inteligentných kontraktov, vďaka ktorým môžu investori využívať pozoruhodné DApps, DAO aj NFT.

Hoci existuje niekoľko spôsobov, ako merať konkurenčnosť BTC a ETH, najobľúbenejšou metrikou je trhová kapitalizácia. V čase písania tohto článku má ETH trhovú kapitalizáciu približne 227 miliárd dolárov, zatiaľ čo BTC má viac ako dvojnásobok – takmer 580 miliárd dolárov. To znamená, že na to, aby kryptomena ethereum predbehla bitcoin, musela by zdvojnásobiť svoju trhovú kapitalizáciu, zatiaľ čo BTC by musel stagnovať, prípadne prísť o značnú časť svojej trhovej kapitalizácie.

Graf: Vývoj ceny kryptomeny ethereum za posledný rok

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre