Waller z Fedu požaduje ďalšie dve zvýšenia sadzieb

Federálny rezervný systém (FED)
Federálny rezervný systém (FED)

Člen Rady guvernérov Federálneho rezervného systému (Fed) Christopher Waller vo štvrtok uviedol, že sa nenechá ovplyvniť priaznivými údajmi o júnovej inflácii a chce, aby centrálna banka USA v tomto roku ďalej zvyšovala sadzby. „Silná pozícia trhu práce a celková solídna výkonnosť americkej ekonomiky nám dáva priestor na ďalšie sprísnenie politiky,“ povedal Waller počas svojho prejavu pred podujatím The Money Marketeers.

Waller povedal, že minulý mesiac podporil ponechanie sadzieb na rovnakej úrovni, aby zhodnotil, ako sa ekonomika vyrovnáva s nedávnym napätím v bankovom sektore. Ako ale dodáva, zdá sa, že tieto problémy sú už minulosťou.

Waller uviedol, že podporuje zvýšenie sadzieb Fedu v tomto roku o ďalšie dva štvrťpercentné body. Zároveň poznamenal, že Fed by mohol sadzby zvýšiť už na júlovom zasadnutí. „Nevidím dôvod, prečo by k prvému z týchto dvoch zvýšení nemalo dôjsť na našom zasadnutí koncom tohto mesiaca.“

Waller dodal, že načasovanie druhého zvýšenia sadzieb závisí od údajov. Jeho komentáre prichádzajú po dátach zverejnených začiatkom týždňa, ktoré ukázali, že spotrebiteľská inflácia sa opäť ochladila a približuje sa k 2 %-nému cieľu Fedu. Waller si ale myslí, že miernejšie údaje o inflácii sú dobré, ale na zmenu výhľadu to ešte nestačí. „Jeden údajový bod nevytvára trend,“ povedal Waller a poukázal na infláciu v lete 2021, kedy nakrátko spomalila a potom sa opäť výrazne zhoršila.

Zdroje: reuters.com; marketwatch.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre