Polovodičový priemysel a AI: nová bublina na akciovom trhu?

polovodiče

Rozruch okolo umelej inteligencie (AI) posúva trh do nových extrémov. V období rastúceho pesimizmu a obáv z recesie vyvolanej bankovou krízou v USA sme svedkami nového zvratu na amerických akciových trhoch. V tomto čase OpenAI predstavila GPT-4 a odvtedy sa všetko zmenilo. Každá firma zaoberajúca sa umelou inteligenciou sleduje, ako sa jej akcie zúčastňujú špekulatívneho rozmachu.

Tematický index polovodičového priemyslu Saxo Bank, úzko spojený s AI, vzrástol do polovice marca o 17,5 % a do polovice júna o takmer 40 %. Ešte impresívnejšie výsledky dosahuje tematický index “bublín”, ktorý v tom istom období posilnil zo 8 % na 37,8 %.

„Zatiaľ čo ošiaľ okolo umelej inteligencie prebudil priam animálne vášne a rastúci optimizmus ohľadne zvýšenia produktivity, zvýšil tiež riziko pre americký akciový trh. Ocenenie amerických akcií sa vrátilo na najvyššie úrovne od apríla 2022 a trh sa začína javiť ako našponovaný. Hoci je príliš skoro hovoriť o celkovej bubline na trhu, polovodičový priemysel jasne vykazuje správanie podobné bublinám. Ocenenie akcií polovodičových firiem je najvyššie od roku 2010,“ varuje akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry.

Podľa jeho názoru sa na trh vrátilo ďalšie riziko, ktoré sa predpokladalo, že už nikdy nepríde – koncentrácia akciového trhu v USA. Tento rok sme svedkami akciovej rally, ktorá sa vyznačuje úzkou skupinou veľkých spoločností. Očakáva sa, že nová technológia umelej inteligencie prinesie najväčšie ekonomické zisky práve týmto veľkým technologickým gigantom. „Miera koncentrácie na americkom akciovom trhu dosiahla historicky nevídané úrovne, keď 10 najväčších firiem má na akciovom indexe S&P 500 váhu až 30,4%. Index Herfindahl-Hirschman, ktorý meria trhovú koncentráciu, dosahuje 40%, čo je nad úrovňou zaznamenanou počas vrcholu dot.com bubliny. Výsledkom je, že akciový trh v USA je krehkejší a citlivejší aj na menej rizikové faktory,“ vysvetlil odborník Saxo Bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre