Tesla hlási rekordné predaje. Akcie okamžite zareagovali

Stratégia znižovania cien sa Tesle vypláca. Americký výrobca elektromobilov v druhom štvrťroku dodal rekordných 466 140 vozidiel, čo je o 83 percent viac ako pred rokom. Spoločnosť o tom informovala v noci na pondelok. Analytici z Wall Street počítali s predajom 447-tisíc vozidiel.

„Zníženie cien bolo pre Teslu šikovným pokerovým ťahom,“ povedal Dan Ives, analytik Wedbush Securities.

Očakáva sa, že Tesla dosiahne rekordné predaje v Číne, jej druhom najväčšom trhu po Severnej Amerike, a to aj napriek silnej konkurencii zo strany lídra na trhu BYD.

Tesla od konca minulého roka znižuje ceny na čínskom trhu, čím narušila svoje marže v prvom štvrťroku. Šéf Tesly Elon Musk v apríli posilnil cenovú vojnu a povedal, že výrobca elektrických vozidiel uprednostní rast predaja pred ziskom v slabej ekonomike a rastúcej konkurencii.

Zdroj: reuters.com

Kým nižšie ceny vedú k vyšším tržbám, negatívne to ovplyvňuje hospodárenie firmy. Tržby Tesly za január až február vzrástli o takmer štvrtinu, zisk však klesol o 24 percent, čo okrem nižších cien spôsobili aj rastúce náklady na suroviny. Výsledky hospodárenia za druhý štvrťrok spoločnosť oznámi 19. júla.

Akcie Tesly (TSLA) vzrástli po uzatvorení trhu o viac ako 6 %. Po tom, ako akcie v roku 2022 stratili 65 % svojej hodnoty a zaznamenali najhorší rok v histórii spoločnosti, v prvej polovici tohto roka sa viac než zdvojnásobili.

Zdroje: reuters.com; cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre