India sa stáva lukratívnou destináciou pre investorov, Tesla pripravuje megainvestíciu

tesla
Tesla

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk oznámil veľkú investíciu, ktorú zamýšľa uskutočniť v blízkej budúcnosti. Podľa portálu Investing sa Musk vyjadril k tejto téme priamo po stretnutí s indickým premiérom Narendrom Modim.

„India má veľký potenciál pre rozvíjanie obnoviteľnej energie vrátane solárnej energie, stacionárnych batérií a elektrických vozidiel,“ uviedol Musk, pričom dodal, že verí aj v čoskoré pokrytie Indie Starlink satelitným internetom, čo by výrazne pomohlo najmä odľahlým indickým dedinkám.

„Premiér Modi skutočne chce robiť pre Indiu správne veci. Chce otvorene podporovať nové spoločnosti a zaistiť, aby z toho jeho krajina profitovala. My sa už len snažíme zistiť, kedy všetko správne načasovať.“

Musk svoju zanietenosť a obdiv pre indického premiéra netají. Ako cituje viacero portálov, šéf Tesly sa vyjadril, že je doslova „Modiho fanúšikom“ a investície v Indii chce uskutočniť „tak rýchlo, ako je to v ľudských silách možné“.

Dôležitosť Indie ako geopolitického partnera USA postupne stúpa, čo potvrdila aj nedávna diplomatická návšteva Modiho vo Washingtone. S narastajúcou nervozitou medzi Washingtonom a Pekingom sa zvyšuje aj potreba redukcie značnej závislosti amerických spoločností na Číne. Už minulý rok boli signalizované plány Tesly zamýšľajúce investície v Indii, kvôli vysokým dovozným poplatkom a daniam boli však presunuté. Podľa portálu Reuters plánuje Tesla vybrať konkrétnu lokalitu pre novú továreň do konca tohto roku.

Zdroj: tradingview.com

Akciám Tesly (TSLA) sa posledný mesiac darí, aj napriek pokračujúcim obavám týkajúcich sa dopytu. Akcie za posledných 30 dní zaznamenali takmer 30 %-ný nárast.

Vzhľadom na signalizované značné investície Tesly a rôzne partnerstvá naberá hodnota akcií rastúci trend, ktorý prichádza po výraznom downgrade z roku 2022, kedy sa cena dostala z 350 dolárov na akciu (1. januára 2022) na 123 dolárov na akciu (31. decembra 2022).

Zdroje: investing.com; economictimes.indiatimes.com; reuters.com

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre