Vývozné obmedzenia USA pre čipy môžu ohroziť akciové trhy

Americká vláda podľa Wall Street Journal zvažuje rozšírenie obmedzení pre export vyspelých čipov do Číny s cieľom obmedziť Čínu v snahe dobehnúť USA v oblasti AI technológií a vojenského využitia pokročilých AI čipov. Toto rozhodnutie však môže mať dôsledky aj na akciový trh, ktorý sa práve tento rok začal zotavovať.

Akcie spoločnosti Nvidia, výrobcu čipov, reagovali na túto správu poklesom o 4,5 % a existuje potenciál ďalšieho poklesu. Rozšírenie exportných obmedzení tiež prináša možnosť ovplyvniť celkový sentiment na akciovom trhu.

„Potenciálne exportné reštrikcie sú kľúčové pre trhový sentiment, nakoľko hlavným ťahúňom rastu amerických akcií v tomto roku bola práve umelá inteligencia,“ vysvetľuje akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry.

V októbri 2022 začala Bidenova administratíva kontrolovať vývoz pokročilej americkej umelej inteligencie a polovodičovej technológie do Číny s cieľom obmedziť výrobcov pokročilých čipov, ako je Nvidia, aby nedovážali svoje čipy A100 do Číny. V dôsledku týchto obmedzení poklesli akcie spoločnosti Nvidia, pretože toto obmedzenie ovplyvnilo až štvrtinu ich podnikania.

O mesiac neskôr sa objavili správy, že Nvidia pracuje na riešení, aby mohla pokračovať v exporte. Spoločnosť upravila svoju technológiu a na čínsky trh ponúkla čipy s označením A800 a H800. Táto zmena umožnila Nvidii vstúpiť na čínsky trh s novými čipmi AI bez nutnosti licencie.

Čína výrazne zaostáva za americkými firmami v oblasti AI a zavedenie modelov ChatGPT a Bard iba zvýšilo potrebu Číny dohnať USA čo najrýchlejšie. Čínske médiá opísali zámery čínskej vlády výrazne posilniť výskum a vývoj v tejto oblasti v tomto roku. Očakáva sa, že Čína tento rok investuje až 15 miliárd dolárov do oblasti AI. Skutočnosť, že americké ministerstvo hospodárstva zvažuje zmenu pravidiel vývozu, naznačuje, že vláda USA má obavy, že to môže ohroziť vedúce postavenie USA v oblasti AI technológií.

„Riziko nových vývozných pravidiel  je zďaleka najväčším rizikom pre akcionárov spoločnosti Nvidia, pretože licenčné požiadavky na čipy súvisiace s AI by výrazne negatívne ovplyvnili finančné výsledky firmy,“ myslí si odborník Saxo Bank.  Dodáva, že ak je AI technológia najdôležitejším technologickým vektorom najbližšieho desaťročia, je bez šance, že to Nvidia bude schopná uhrať neutrálne a maximalizovať zisk pre akcionárov. Spoločnosť totiž bude nútená prísne dodržiavať politiku priemyselnej a národnej bezpečnosti USA týkajúcu sa technológie AI. „Negatívny vplyv na Nvidiu sa pravdepodobne rozšíri na „rizikový klaster umelej inteligencie“, ktorý pozostáva z akcií ako AMD, ASML, Adobe, Alphabet, Meta, Advantest, Palantir, Marvell Technology, Microsoft a Applied Materials,“ uzatvára Peter Garnry zo Saxo Bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre