Pod altcoinmi za 100 miliárd dolárov sa trasie zem

Cardano

Množstvo altcoinov (súhrnné označenie pre väčšinu kryptomien okrem bitcoinu a etheru) bolo zasiahnutých žalobami, ktoré v minulom týždni podali americkí regulátori voči burzám Binance a Coinbase. Tieto žaloby zasiahli viac ako 50 altcoinov v hodnote cez 100 miliárd dolárov, čo predstavuje približne 10 % trhu. Niektoré z najväčších altcoinov, ako solana, polygon a cardano, zaznamenali významné poklesy cien v rozsahu 23 až 32 %.

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) považuje tieto kryptomeny za cenné papiere, čo má pre ne vážne dôsledky. Ak by sa tieto klasifikácie potvrdili, americké kryptoburzy by museli ukončiť obchodovanie s týmito altcoinmi. Napríklad spoločnosť Robinhood Markets už oznámila, že odstráni solanu, cardano a polygon zo svojej platformy.

Nadácie Cardano Foundation a Solana Foundation pre agentúru Reuters uviedli, že nesúhlasia s klasifikáciou ich tokenov ako cenných papierov, ale tešia sa na spoluprácu s regulačnými orgánmi s cieľom objasniť túto situáciu.

Pokles hodnoty altcoinov od podania žalôb (Reuters)

Na druhej strane sa zdá, že najväčšie kryptomeny bitcoin a ethereum zostávajú relatívne stabilné. Hoci ich hodnoty klesli o približne 4,5 % a 8 % od začiatku spomínaných žalôb, v porovnaní s altcoinmi, ktoré sú v súčasnosti v priamej „palebnej línii“, zostávajú atraktívnejšie. Okrem toho bitcoin, najväčšia kryptomena, je často vnímaný ako bezpečný prístav v čase neistoty.

„Komisia SEC neuviedla, že BTC, ETH alebo stablecoiny sú vo všeobecnosti neregistrované cenné papiere, a tieto aktíva tvoria najmenej 75 % trhovej kapitalizácie kryptomien,“ povedal Alex Thorn, vedúci výskumu v spoločnosti Galaxy Digital.

Zdroje: reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre