Nervozita na trhoch: investorov znepokojujú úrokové sadzby centrálnych bánk

Trhy

Neistota ohľadom ďalšieho smerovania menovej politiky americkej centrálnej banky znervózňuje trhy. Aj keď hlavné ázijské akciové indexy nezaznamenali výrazné pohyby a uzavreli mierne nižšie, pokles bol badať najmä pri akciách technologického sektora. Ako hovorí Miki Sawada, stratég Nomury, vypredávajú sa najmä rastové akcie a akcie polovodičových firiem, ktoré v poslednom období rástli.

A práve tituly technologického sektora citlivo reagujú na úrokovú politiku centrálnych bánk. Nervozitu ohľadom budúceho vývoja sadzieb Fedu podnietili centrálne banky v Kanade a Austrálii, ktoré pristúpili k prekvapivému zvýšeniu sadzieb. Kanadská centrálna banka Bank of Canada v stredu prekvapivo zvýšila svoju úrokovú sadzbu na 4,75 %, čo je až 22-ročné maximum.

Kanadská centrálna banka zvýšila hlavnú sadzbu na 22-ročné maximum
Kanadská centrálna banka zvýšila hlavnú sadzbu na 22-ročné maximum (Zdroj: Reuters)

V utorok trhy prekvapila austrálska centrálna banka, ktorá svoju referenčnú sadzbu zvýšila o 25 bázických bodov na 4,1 %. Ekonómovia pritom očakávali, že sadzby ponechá na nezmenenej úrovni.

To u investorov vzbudilo obavy, že Fed by na svojom budúcotýždňovom zasadnutí mohol zvoliť jastrabí tón. A ako vieme, prostredie vyšších sadzieb nepraje rizikovým aktívam na čele s akciami.

Analytici oslovení agentúrou Reuters ale očakávajú, že Fed na svojom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 13. – 14. júna, ponechá sadzby bezo zmeny.

Zdroje: handelsblatt.com; reuters.com; 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre