Z hype okolo AI sa môže vykľuť ďalšia bublina

Svetové akcie za posledný týždeň mierne klesli, vrátane firiem luxusného tovaru, NextGen medicíny či odvetvia skladovania energií. Výnimkou boli polovodiče, ktoré sa naopak zhodnotili o 6,7%. Dôvodom je vzrušenie a hype okolo umelej inteligencie (AI), ktoré vyniesli akcie polovodičových firiem na najvyššie forwardové úrovne od januára 2010.

„Šialenstvo okolo AI posunulo polovodičový priemysel k najvyššiemu oceneniu, aké bolo doteraz vypočítané na báze 12-mesačného ukazovateľa EV/EBITDA. Pri 18,7-násobku je teraz polovodičový priemysel ohodnotený na úrovni o 72 % vyššej ako je celosvetový akciový trh. To môže viesť ku sklamaniu investorov v budúcnosti,“ varuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Výkonnosť tematických košov Saxo Bank | Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Nvidia sa pred uvedením na trh priblížila k trhovej hodnote 1 bilión dolárov

Nvidia, popredný výrobca procesorov, ktoré sa využívajú aj vo vývoji a výskume AI, je lídrom v súčasnej fáze nadšenia okolo umelej inteligencie. Jej trhová hodnota tak po prvýkrát v histórii presiahla ešte pred uvedením na trh 1 bilión dolárov. „Ocenenie spoločnosti Nvidia dosiahlo úroveň, ktorú je ťažké akceptovať v prípade, že trajektória jej rastu nedosiahne v najbližších rokoch také úrovne, ktoré sme tu ešte nemali,“ hovorí odborník Saxo Bank. Dodáva, že síce vždy existuje priestor pre jedinečnú trajektóriu a Nvidia by mohla byť práve týmto priekopníkom, ale pravdepodobnosť, že tomu tak bude, je na základe skúseností veľmi nízka. Pri 22-násobnom 12-mesačnom forwardovom výnose sú očakávania pre Nvidiu podľa Garnryho neuveriteľne vysoké .

„V mnohých ohľadoch sa súčasná situácia okolo AI podobá na dot-com, kryptomenovú či blockchain bublinu. Na sociálnych sieťach existuje skupina influencerov, ktorí v obrovskej miere propagujú senzácie súvisiace s AI, aby využili „ďalšiu novinku“ a krivia tak očakávania ľudí do budúcnosti a vytvárajú bubliny na verejných akciových trhoch,“ dodáva expert Saxo Bank.

Vývoj cien akcií Nvidia |Zdroj: Bloomberg
Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre