Recesia v USA by trhom prospela, myslí si stratég

wall street usa

Michael Yoshikami, zakladateľ a manažér spoločnosti Destination Wealth Management sa domnieva, že americká recesia by mohla zabrániť prudkému poklesu trhov v druhej polovici tohto roka.

Medziročný rast cien v USA sa v apríli znížil na 4,9 %, čo je najnižšia úroveň od apríla 2021. Pre trhy ide o znak toho, že snaha Fedu obmedziť infláciu prináša svoje ovocie. Fed neustále opakoval svoj záväzok bojovať proti rastúcej inflácii, no zápisnica z posledného zasadnutia menového výboru ukazuje, že centrálni bankári sa líšia v názore, ako by mal vyzerať budúci vývoj sadzieb. Niektorí členovia Fedu naďalej vidia potrebu ďalšieho zvýšenia, zatiaľ čo iní očakávajú, že spomalenie rastu cien neguje potrebu ďalšieho sprísnenia menovej politiky.

„Bude to znieť šialene, no pokiaľ sa v Spojených štátoch nespomalí hospodársky rast a možno dokonca USA neupadnú do plytkej recesie, možno to považovať za negatívnu správu, pretože úrokové sadzby sa nemusia znižovať alebo dokonca môžu pokračovať v raste. A to je pre trhy riziko,“ uviedol pre CNBC Michael Yoshikami.

Stratég je presvedčený, že čoraz viac firiem bude k trhom z pohľadu budúcich ziskov pristupovať konzervatívnejšie a to v očakávaní, že náklady na pôžičky zostanú vyššie dlhšiu dobu, čo vyvolá tlak na marže. „Podľa mňa to naozaj dopadne tak, že sa ekonomika priblíži k recesii,“ hovorí Yoshikami. A ako dodáva, podľa neho to bude dobrá správa. No pokiaľ sa tomu ekonomika vyhne, v druhej časti roka môžu mať trhy problémy.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre