Rally na japonskej burze. Index Nikkei dosiahol 33-ročné maximum

Tokyo Stock Exchange
Tokyo Stock Exchange (Wikimedia)

Japonský akciový index v piatok posilnil o 0,77 % na 30 808,35 bodu, čo je najvyššia úroveň od augusta 1990. Širší japonský akciový benchmark Topix získal 0,20 % na 2171 bodov. Oba indexy zavŕšili svoj šiesty ziskový týždeň za sebou.

Japonské akcie ťažili zo silnej výsledkovej sezóny a optimizmu, že sa Spojeným štátom podarí vyhnúť platobnej neschopnosti, čo podporilo býčí sentiment. Z USA totiž prichádzajú správy, že americkí zákonodarcovia napredujú v rokovaniach ohľadom navýšenia dlhového stropu a je pravdepodobné, že sa krajine podarí odvrátiť hrozbu bankrotu.

Japonským akciám pomohol aj slabý jen, ktorý sa dotkol tohtoročného minima. Slabšia japonská mena podporila akcie exportérov a taktiež zvýšila kúpnu silu dolárových investorov.

Od začiatku roka akciový index Nikkei 225 získal približne 17 % a analytici si začínajú klásť otázku, či bude rally na japonskom akciovom trhu pokračovať. Vynárajú sa totiž obavy, že akciový trh môže byť prehriaty.

Čínska burza v piatok neudržala krok s japonskými akciami a v závere týždňa zaznamenala pokles. Šanghajská burza stratila 0,4 percenta, pričom o najväčšie sklamanie sa postaral maloobchodný gigant Alibaba, ktorého tržby za štvrťrok boli nižšie, ako sa očakávalo. Akcie Alibaba Group klesli o 6,04 %.

Zdroje: japantimes.co.jp; handelsblatt.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre