Svet bude do roku 2050 potrebovať investície do gridovej infraštruktúry v hodnote 21 biliónov dolárov

Podľa BP budú budúcnosti globálnej energetiky dominovať štyri hlavné trendy: klesajúca úloha uhľovodíkov, rýchla expanzia obnoviteľných zdrojov energie, rastúca elektrifikácia a stúpajúci trend využívania nízkouhlíkového vodíka. Projekty obnoviteľnej energie sa vyvíjajú závratným tempom, aby uspokojili rýchlo rastúci dopyt po elektrickej energii, keďže odvetvia dopravy a vykurovania sa elektrifikujú. Vznikajúce nové jednotky je však potrebné aj zapojiť do siete. Práve to by mohlo v konečnom dôsledku spomaliť celú zelenú transformáciu. Podľa odhadov Bloomberg New Energy Financie bude svet do roku 2050 potrebovať investície do gridovej infraštruktúry v hodnote 21 biliónov dolárov, aby dokázal dosiahnuť svoj cieľ nulových emisií.

Perspektívu odvetvia potvrdzujú aj výsledky spoločnosti Siemens Energy, ktorá vznikla v roku 2020 oddelením bývalých divízií plynu a elektriny. „Tá vykázala v druhom štvrťroku 2023 (končiacom sa 31. marca 2023) tržby vo výške 8 miliárd EUR, čo predstavuje medziročný nárast o 22 %. Hodnota  nevybavených objednávok vzrástla za rovnaké obdobie na nové historické maximum 102 miliárd EUR. Pričom divíziou, ktorá zaznamenala najväčší rast je divízia je Grid Technologies, ktorej tržby stúpli o 27 % a objednávky o 44 %,“ hovorí Peter Garnry zo Saxo Bank.

Vývoj dopytu po elektrickej energii, Zdroj: BP Energy outlook 2023, Saxo Bank

V technológiách gridovej infraštruktúry dominuje niekoľko firiem

Elon Musk nedávno poukázal na nedostatok kapacít pre rafináciu lítia, ktorý sa stáva najväčšou brzdou pre rast dodávok elektrických vozidiel. Aj keď sa tento problém podarí prekonať, na obzore číha ďalšie, menej známe riziko a tým je infraštruktúra elektrickej siete. Po dokončení nového energetického projektu totiž musí prevádzkovateľ požiadať o pripojenie k sieti, čo znamená, že jednotka vyrábajúca energiu sa zaradí do poradia na pripojenie k sieti. „Čím dlhšie je aktívum v poradí, tým nižšie sú marže projektu, pretože prevádzkovateľ platí úroky z pôžičky získanej na výstavbu projektu a rastúcim časom vo fronte trvá dlhšie aj generovanie príjmov,“ vysvetľuje odborník Saxo Bank na akciový trh. Poradie pripojenia k sieti sa stáva čoraz väčším problémom v krajinách ako Spojené kráľovstvo, Španielsko, Taliansko a USA. V roku 2022 stúpli požiadavky na pripojenie k rozvodnej sieti v USA o 40 %, pričom štúdia ukázala, že takmer 2 000 gigawattov solárnych, akumulačných a veterných projektov čaká na pripojenie.

Podiel energetických projektov čakajúcich na pripojenie k rozvodnej sieti, Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Energetickí regulátori v mnohých krajinách sa konečne preberajú a začínajú reagovať na tieto nové výzvy. Prispôsobujú legislatívu tak, aby prevádzkovatelia sietí mohli túto infraštruktúru rýchlejšie modernizovať a rozširovať. „Regulačné orgány a prevádzkovatelia sietí sa však musia rozhýbať ešte viac, pretože zmeny prichádzajú oveľa rýchlejšie, než sa pred pár rokmi predpokladalo. Iba v roku 2023 sa očakáva, že 20 % všetkých nových áut predaných vo svete bude elektrických, pričom sa očakáva, že do roku 2030 podiel elektromobilov na novopredaných vozidlách vyšplhá na približne 55 %,“ dodáva Garnry.

xtb
Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre