Zlato trhá rekordy. Takmer dosiahlo historické maximum

Cena zlata sa takmer dostala na historické maximum. Ako píše agentúra Reuters, spotová cena zlata zaznamenala skok na 2072,19 USD za uncu, čo je len krôčik od historického maxima 2072,49 dolárov z roku 2020. V čase publikovania tohto článku sa zlato obchoduje za 2035 dolárov za uncu, pričom tento pokles sa dá pripísať výberu ziskov.

Zlato získava po tom, ako americká centrálna banka (Fed) signalizovala, že môže dôjsť k prestávke v cykle zvyšovania sadzieb. Analytici tomuto drahému kovu predpovedajú ďalšie zisky, keďže ekonomické a finančné riziká naďalej pretrvávajú a zlato je považované za bezpečný prístav.

Fed včera zvýšil svoju referenčnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov, avšak upustil od predošlej retoriky a tentokrát nepovedal, že „predpokladá“ potrebu ďalšieho zvýšenia a že bude sledovať prichádzajúce dáta, aby zistil, či ďalšie zvýšenia „môžu byť vhodné“. Šéf Fedu Jerome Powell povedal, že ekonomika USA má väčšiu šancu vyhrnúť sa recesii, no miernu recesiu nevylučuje.

Ďalším faktorom, ktorý nahráva vyšším cenám zlata, je oslabený americký dolár. Dolárový index klesol o 0,2 %, vďaka čomu je zlato obchodované v USD lacnejšie pre kupujúcich z iných krajín.

Graf: Vývoj ceny zlata

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre