Inflácia je stále príliš vysoká, hovorí šéf newyorského Fedu

John Williams, prezident newyorského Fedu
John Williams, prezident newyorského Fedu

Prezident Federálnej rezervnej banky v New Yorku John Williams v stredu uviedol, že inflácia sa naďalej drží na problémových úrovniach a americká centrálna banka (Fed) bude konať, aby ju znížila.

„Inflácia je stále príliš vysoká a na obnovenie cenovej stability použijeme naše nástroje menovej politiky,“ povedal Williams vo svojom prejave na fóre Money Marketeers.

Šéf newyorského Fedu tiež poznamenal, že nedávno zverejnené prognózy centrálnej banky naznačujú možnosť ďalšieho sprísnenia menovej politiky. Fed za posledný rok veľmi agresívne zvýšil svoj cieľ krátkodobých úrokových sadzieb a na svojom zasadnutí koncom marca zvýšil svoj cieľ úrokových sadzieb o 25 bázických bodov na 4,75 % až 5 %.

Trhy očakávajú, že na svojom začiatku mája túto sadzbu zvýši o ďalšiu štvrtinu percentuálneho bodu a podrží tam sadzby po zvyšok roka.

Williams sa vyjadril aj k turbulenciám v bankovom sektore, ktoré spustil krach banky Silicon Valley Bank. „Podmienky v bankovom sektore sa stabilizovali a bankový systém je zdravý a odolný,“ dodal šéf newyorského Fedu. Dodal však, že bude pozorne sledovať vývoj úverových podmienok a ich potenciálne účinky na ekonomiku.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre