Inflácia v Británii nečakane vzrástla na 10,4 %

veľká británia

Miera inflácie v Spojenom kráľovstve vo februári nečakane vzrástla na 10,4 % z januárových 10,1 percenta. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že medziročný rast cien vo februári klesne na 9,9 %. Ako uviedol tamojší štatistický úrad, najväčší podiel na zvýšení cien mali ceny v reštauráciách a kaviarňach a rast cien potravín a oblečenia. Na druhej strane, v klesajúcej trajektórii pokračovali ceny dopravy, keďže klesali ceny benzínu a nafty.

„Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli na najvyššiu mieru za viac ako 45 rokov, pričom sa zvýšili najmä niektoré druhy šalátov a zeleniny, keďže vysoké náklady na energie a zlé počasie v niektorých častiach Európy viedli k nedostatku,“ uviedol hlavný ekonóm britského štatistického úradu (ONS) Grant Fitzner.

Britská centrálna banka Bank of England (BoE) má vo štvrtok oznámiť, či opäť zvýši úrokové sadzby. Tá agresívne zvyšuje úrokové sadzby v snahe obmedziť rastúcu infláciu. Podľa expertov je primárnym problémom BoE naďalej inflácia, no značný vplyv na rozhodovanie teraz môžu mať aj problémy v bankovom sektore. Centrálni bankári po celom svete tak čelia zložitej výzve.

Minister financií Jeremy Hunt uviedol, že údaje ukázali, že očakávaný pokles inflácie nemožno považovať za samozrejmosť. „Pokles inflácie nie je nevyhnutnosť, takže sa musíme držať nášho plánu znížiť infláciu tento rok na polovicu,“ uviedol Hunt.

Zdroje: reuters.com; cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre