Potrvá ešte dlho, kým inflácia klesne, hovorí člen ECB Holzmann

Šéf rakúskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Robert Holzmann pre nemecký denník Handelsblatt uviedol, že Európska centrálna banka by mala zvýšiť úrokové sadzby o 50 bázických bodov na každom zo svojich štyroch nasledujúcich zasadnutí. Podľa neho je inflácia „tvrdohlavá“ a potrvá dlhšiu dobu, kým sa dostane na nižšie úrovne.

„Očakávam, že bude trvať veľmi dlho, kým inflácia klesne,“ uviedol v pondelok Holzmann. Ako dodal, „dúfa, že v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov dosiahneme vrchol úrokových sadzieb.“

Štyri zvýšenia, ktoré Holzmann presadzuje, by depozitnú sadzbu dostali na úroveň 4,5 %, čo je viac ako maximálna sadzba 4 % očakávaná trhmi.

„Ak chceme v dohľadnej dobe dostať infláciu späť na dve percentá, musíme byť reštriktívni,“ uviedol Holzmann s tým, že rast cien začne obmedzovať len 4-percentná depozitná sadzba.

Šéf rakúskej centrálnej banky zároveň vyzval ECB, aby urýchlila znižovanie svojej súvahy, a to možno aj skorším ukončením úplných reinvestícií v rámci núdzového pandemického programu nákupov aktív (PEPP).

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre