Éra lacných peňazí končí. Víťazom môže byť „stará ekonomika“

priemysel

Boli to technologické spoločnosti, ktoré v uplynulom desaťročí dominovali na akciovom trhu. Podľa analytičky banky Bank of America sa ich dominancia blíži ku koncu, keďže Federálny rezervný systém agresívne zvyšuje úrokové sadzby s cieľom ochladiť rozpálenú infláciu.

Dlhé roky tu bola politika nulových úrokových sadzieb a táto lacná likvidita podnecovala špekulatívne investície do technologických spoločností. Tie využili lacný dlh na to, aby financovali svoj rýchly rast. Táto éra „voľných peňazí“ sa podľa BoA skončila. Analytička banky Savita Subramanian si myslí, že úrokové sadzby zostanú vyššie po dlhšiu dobu, čo znamená, že investori by sa mali zamerať na sektory „starej ekonomiky“, ako je energetika, materiály či priemysel.

„Stará ekonomika trpela nedostatkom kapitálu viac ako 10 rokov, zatiaľ čo technologický sektor si užíval peniaze zdarma. S koncom politiky nulových sadzieb vidíme, že sa kyvadlo vracia späť k starej ekonomike,“ uvádza Subramanian. Podľa nej sa tieto sektory v porovnaní s indexom S&P 500 obchodujú s výraznou zľavou

Analytička ale varuje, že celkový akciový trh zostáva nadhodnotený. Poukazuje pritom na index S&P 500, ktorý sa v súčasnosti obchoduje za viac ako 18-násobok budúcich výnosov. To je o 20 % viac, než je priemer P/E za posledné desaťročie.

Subramanian dodáva, že zatiaľ čo najnovšie údaje, ktoré ukázali silu ekonomiky (vrátane trhu práce a maloobchodných tržieb), môžu oddialiť príchod recesie, taktiež to môže znamenať ďalší rast inflácie, čo by viedlo k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb zo strany Fedu.

V súčasnosti to ružovo nevidí ani Mike Wilson, známy „medveď“ z Morgan Stanley. Ten minulý týždeň varoval, že akcie sú v „zóne smrti“ a očakáva, že akciový index S&P 500 klesne o viac ako 20 % a otestuje minimá okolo úrovne 3000 bodov. V dlhodobom horizonte ale zostáva pozitívny a tvrdí, že niekedy budúci rok by sme mohli vidieť nové maximá. „Pre roky 2024 a 2025 sme v skutočnosti celkom pozitívni, no musíme sa dostať cez toto údolie,“ povedal Wilson

Zdroj: fortune.com; businessinsider.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre