Čo sú pasce na býky a medvede a ako sa im vyhnúť?

Určite ste počuli o pasciach na býky a medvede, ktoré sa vyskytujú v grafoch. Tento článok sa snaží na problematiku pozrieť podrobnejšie a vysvetliť vám, ako takéto pasce odhaliť a ako sa im vyhnúť.

Čo sú pasce na býky/medvede

Býčia/medvedia pasca je situácia v grafe, kedy sa javí, že cena prelomí dôležitú cenovú hladinu a potom sa prudko obráti a ide opačným smerom. Takouto dôležitou úrovňou sú supporty/rezistencie, trendové línie alebo grafické patterny. Býčie/medvedie pasce sú na finančných trhoch časté.

Pasce môžu vznikať aj pri situáciách, keď je pozornosť väčšieho množstva investorov koncentrovaná na určité aktívum alebo sektor. Ako príklad môže poslúžiť bankový sektor, ktorý bol na jar 2022 v centre pozornosti investorov.

Myšlienka je taká, že obchodníci otvárajú svoje pozície podľa cenových signálov tvorených aktuálnym pohybom cien. Druhá strana obchodu sa ale z rôznych dôvodov ukáže oveľa silnejšia a náhle obráti cenu opačným smerom.

To u obchodníkov vyvolá paniku a uzatváranie počiatočných pozícií, čo len posilní opačný pohyb. Inými slovami, býky alebo medvede sa dostanú do pasce a zatvoria svoje pozície pri náhlom obrate ceny, čím podporia pohyb opačným smerom.

Ako odhaliť pasce na býky

Najčastejšie sa býčie pasce nachádzajú v blízkosti dôležitých rezistentných úrovní, ktoré už boli cenou testované. Zdá sa, že cena prerazí takú úroveň smerom nahor a býci otvárajú nákupné pozície a očakávajú, že cena bude ďalej rásť. Cena sa však obráti a ide dole.

Znamením, že pasca bola aktivovaná, je návrat ceny do oblasti pod prerazenú úroveň rezistencie. Býci sú v nákupných pozíciách a musia sa rozhodnúť, či uzavrieť svoje obchody.

Obratom ceny smerom dole, medvede preukázali svoju silu a pripravenosť brániť sa. Býci začnú uzatvárať svoje nákupné obchody, spustia sa Stop Lossy, takže zostupné momentum zosilnie a pasca sa uzamkne.

Ďalším miestom, kde sa v grafe môže vytvoriť pasca, je silná rezistentná línia. Situácia je podobná tej vyššie. Línia rezistencie je prerazená smerom nahor, býci sa ponáhľajú otvoriť nákupné obchody, ale zrazu sa cena obráti smerom dole a klesne pod líniu. Potom môže pokles pokračovať.

Pasca na býky za líniou rezistencie

Ako odhaliť medvedie pasce

Obchodník sa môže dostať do medvedej pasce v prípade, keď otvorí predajnú pozíciu po prerazení silnej úrovne supportu. Inšpirovaní medvedí investori otvárajú predajné pozície a počítajú s ďalším poklesom, ale cena sa náhle obráti a začne stúpať.

Medvede majú otvorené predajné pozície, ktoré potrebujú uzavrieť. Spravidla tak robia, ak sa cena opäť ustáli nad úrovňou supportu, ktorá bola predtým prerazená. Potom sa aktivujú stop-lossy medveďov. Výsledkom je, že cena získa podporu pre svoj rast a pasca sa uzamkne.

Medvedia pasca za úrovňou supportu

Ako pase môžu byť použité aj dôležité línie supportu. Cena vytvára klesajúci impulz. Medvede sa ponáhľajú s otvorením predajných pozícií, akonáhle dôjde k prerazeniu línie smerom nadol, ale náhle sa cena obráti nahor a dostane sa nad líniu. Pasca je teraz aktivovaná a môže začať vzostupný cenový impulz.

Medvedia pasca za líniou supportu

Dá sa pasciam vyhnúť?

Zdá sa, že pasciam sa nemožno úplne vyhnúť. Trh je obvykle nepredvídateľný. Takéto príležitosti však možno minimalizovať a straty obmedziť včasným uzavretím stratovej pozície. K tomu sú dôležité nasledujúce veci:

  • Neponáhľajte sa s otvorením pozície po prerazení dôležitej úrovne supportu/rezistence alebo línie. Počkajte, až cena sebavedome uzavrie nad úrovňou a až potom zvážte otvorenie pozície, keď cena koriguje na úroveň a odrazí sa od nej.
  • Znakom pre obmedzenie strát je návrat ceny pod prerazenú hladinu alebo líniu. Stratová pozícia by mala byť uzavretá, pretože po spustení pasce môže nasledovať silný obrat ceny.
  • Spustenú pascu možno použiť v stratégii obchodovania s falošnými prierazmi.

Záver

Medvedie a býčie pasce sú na cenových grafoch pomerne časté. Spravidla sa objavujú blízko dôležitých úrovní supportu/rezistencie alebo línií.

Je takmer nemožné sa pasciam úplne vyhnúť, ale s vedomím ich zvláštností je možné minimalizovať šance na uväznenie a znížiť možné straty.

Investujte do fyzických akcií s brokerom RoboMarkets.

Upozornenie na riziká:

1. Tento materiál a informácie v ňom obsiahnuté slúžia len na informačné účely a v žiadnom prípade by nemali byť považované za poskytovanie investičného poradenstva na účely zákona o investičných spoločnostiach 87 (I) 2017 Cyperskej republiky, alebo akúkoľvek inú formu osobného poradenstva alebo odporúčania, ktoré sa týka určitých typov transakcií s určitými druhmi finančných nástrojov.

2. Minulá výkonnosť nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov alebo budúceho výkonu.

RoboMarkets Ltd je európsky broker so širokou ponukou aktív, je regulovaný Cyperskou komisiou pre cenné papiere a burzu (CySEC).
Zdieľať
Komentáre