ECB a jej hlavný nepriateľ: boj pokračuje

euro

„Zostaneme pri tomto kurze“. To je vyhlásenie, ktoré šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová použila už viackrát. Poukazuje tým na ďalšie kroky centrálnej banky, ktorá je odhodlaná bojovať s jej hlavným nepriateľom – infláciou.

„Zostaneme pri tomto kurze, aby sme zabezpečili včasný návrat inflácie k nášmu cieľu. Až potom môžeme povedať, že misia je splnená,“ uviedla minulý týždeň šéfka ECB. Inflačný cieľ na úrovni 2 %, ktorý chce centrálna banka dosiahnuť do roku 2025, je stále ďaleko, keďže v decembri medziročný rast cien v eurozóne dosahoval 9,2 percenta. „Dali sme jasne najavo, že úrokové sadzby ECB budú musieť ďalej výrazne rásť stabilným tempom, aby dosiahli dostatočne reštriktívne úrovne a zostali na týchto úrovniach tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedla Lagardová.

Prezidentka ECB Christine Lagarde
Prezidentka ECB Christine Lagarde (wikimedia)

Kurz, ktorý ECB nastolila, nie je vôbec mierny. Od júla minulého roka zvýšila sadzby už štyrikrát o 2,5 percentuálneho bodu, čo je najagresívnejšie tempo rastu sadzieb od zavedenia eura v roku 1999. ECB zároveň signalizovala, že ďalšie zvyšovanie úrokov príde aj vo februári a marci.

V Rade guvernérov ECB sa ale začínajú objavovať názory, aby centrálna banka zmiernila tempo zvyšovania sadzieb, nakoľko dochádza k ochladeniu rastu cien z dôvodu klesajúcich cien energií. Odlišný názor má François Villeroy de Galhau, guvernér francúzskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov, ktorý hovorí, že povaha inflácie sa zmenila. Podľa Villeroya to už nie je iba o cenách energií, keďže rast cien pokrýva všetky oblasti, vrátane sektora služieb.

Villeroy si myslí, že inflácia v eurozóne by mohla dosiahnuť vrchol v prvej polovici tohto roka, pričom koncom roka 2024 alebo začiatkom roka 2025 by mohla klesnúť k 2-percentnému cieľu ECB.

Už tento štvrtok, 2. februára, sa uskutoční prvé tohtoročné zasadnutie ECB. Ako uvádza agentúra Reuters, zvýšenie depozitnej sadzby ECB o 50 bázických bodov na 2,5 % sa považuje za hotovú vec, takže trhy sa zamerajú skôr na komentáre Christine Lagardovej, v ktorých by mohla načrtnúť ďalšie smerovanie menovej politiky.

Väčšina analytikov očakáva, že zvýšenie o 50 bázických bodov príde aj v marci. Ale keďže inflácia začína klesať, začína sa diskutovať o tom, či by sa tempo rastu sadzieb nemalo spomaliť. Člen Výkonnej rady ECB Fabio Panetta, známy svojím holubičím postojom, povedal, že centrálna banka by sa po nadchádzajúcom zasadnutí nemala zaviazať k žiadnemu konkrétnemu zvýšeniu. Na druhej strane, guvernér nemeckej centrálnej banky Bundesbank Joachim Nagel pre denník Spiegel uviedol, že by ho neprekvapilo, keby úrokové sadzby ECB po dvoch zvýšeniach vo februári a marci museli opäť vzrásť. Prihliadnuc aj na vyjadrenia Lagardovej je preto pravdepodobné, že ECB bude pokračovať vo svojom boji s infláciou a použije k tomu všetky dostupné prostriedky.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre