Skončila kríza? Zásoby plynu v Európe sú rekordne vysoké

zmený plyn

Európa má za sebou polovicu zimnej vykurovacej sezóny a zásoby plynu sú vďaka miernym teplotám rekordne vysoké. Zdá sa, že poctivá príprava a šťastie sa spojili, aby túto zimu Európu zachránili pred nedostatkom zemného plynu.

Ako vyplýva z údajov organizácie Gas Infrastructure Europe (GIE), 15. januára 2023 dosiahli zásoby v celej Európskej únii a Spojenom kráľovstve 922 terawatthodín (TWh). Zásoby sa tak nachádzali o 268 TWh (+41 %) nad predošlým desaťročným priemerom.

Celkové zásoby plynu sa ku konci zimy držia na rekordne najvyššej úrovni. Ako vidieť aj na priloženom grafe nižšie, predpokladá sa, že pred koncom zimy zásoby klesnú na minimum 612 TWh (z predpokladaného minima 518 TWh z 19. decembra).

Ceny plynu klesajú a Európa má v súčasnosti najlacnejší plyn za viac ako rok. Ceny futures za dodávky v marci 2023 klesli o polovicu na 56 EUR za megawatthodinu (MWh) v porovnaní s 19. decembrom, kedy cena dosahovala 110 EUR.

Pripomeňme, že minulý rok v auguste sa veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh kvôli obmedzovaniu dodávok z Ruska dostala až k úrovni 350 eur za megawatthodinu.

Zdroj: zerohedge.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre