Hollande: Plyn z bridlíc ťažiť nebudeme!

Francúzsky prezident François Hollande opäť potvrdil postoj Francúzska k prieskumu bridlicového plynu. Francúzsko má pritom jedny z najbohatších zásob plynu z bridlíc v Európe.

„Kým som prezidentom, žiadny prieskum plynu z bridlíc vo Francúzsku nebude,“ uviedol Hollande vo francúzskej televízii. O zákaze tejto metódy ťažby zemného plynu hovorí zákon schválený v roku 2011.

Na jeho podporu sa okrem vlády a prezidenta stavajú hlavne ochranári životného prostredia, nakoľko daná metóda ťažby podľa mnohých značne poškodzuje životné prostredie.

Na opačnú stranu sa naopak stavajú ťažobné spoločnosti, pre ktoré by bola ťažba dobrým biznisom. Spoločnosť Scheupbach Energy, ktorá už skôr vlastnila povolenia na prieskum ťažby, avšak schválením zákona z roku 2011 o povolenia prišla, už zákon dokonca napadla na miestnom súde Cergy-Pontoise neďaleko Paríža. Ten vec postúpil na najvyšší súd a ten zas prípad odovzdal Ústavnej rade. Teraz sa musí čakať na jej rozhodnutie.

Technika ťaženia plynu z bridlíc je naopak široko používaná v Kanade a USA. Rozširovanie ťažby v USA prispelo tiež k tamojšiemu poklesu cien zemného plyn. Priaznivci ťažby tak na príklade USA ukazujú, aké výhody by povolenie mohlo priniesť Francúzsko. Okrem iného by tak mohlo prispieť k zvýšeniu rastu chorľavej domácej ekonomiky.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre