Shortselleri sa vrhli na impérium najbohatšieho muža Ázie. Jeho hodnota už klesla o 50 miliárd dolárov

miliardár Gautam Adani
miliardár Gautam Adani (Reuters)

Americká investičná a analytická firma Hindenburg Research, ktorá sa špecializuje na forenzný finančný výskum, prišla v utorok s rozsiahlou správou, že indický konglomerát Adani Group manipuluje s cenami svojich akcií a dopúšťa sa účtovných podvodov.

Zakladateľom skupiny je Gautam Adani, ktorý sa s odhadovanou hodnotou majetku viac ako 110 miliárd dolárov umiestňuje na špici rebríčka najbohatších ľudí sveta. V uplynulých dňoch sa hodnota jeho majetku znižuje, keďže v dôsledku správy od Hindenburg Research sa spustil výpredaj akcií jeho firiem. Len v piatok akcie Adani Enterprises stratili viac ako 18 % a shorsellingu čelia aj akcie jeho ďalších firiem ako napr. Adani Green Energy,  Adani Transmission či Adani Total Gas. Od začiatku týždňa, ako bola správa zverejnená, sa trhová kapitalizácia Adaniho impéria znížila o približne 50 miliárd dolárov.

Adani správu označil za kombináciu selektívnych dezinformácií a nepodložených obvinení a údajne zvažuje právne kroky. „Ak to Adani myslí vážne, mala by podať žalobu aj v USA, kde pôsobíme. Máme dlhý zoznam dokumentov, ktoré by sme požadovali v procese právneho zisťovania,“ uvádza spoločnosť Hindenburg. „Plne si stojíme za našou správou a veríme, že akékoľvek právne kroky podniknuté proti nám by boli neopodstatnené,” uvádza.

Správu s obvineniami podporil aj známy investor a miliardár Bill Ackman, riaditeľ investičnej spoločnosti Pershing Square Capital Management. „Správu Hindenburg považujem za vysoko dôveryhodnú a mimoriadne dobre preskúmanú,“ uviedol Ackman.

Hindenburg nie je prvou výskumnou spoločnosťou, ktorá vyjadrila znepokojenie nad financiami rozľahlého Adaniho impéria, ktoré si požičalo 30 miliárd dolárov, aby sa etablovalo v odvetviach od logistiky po baníctvo a agresívne rastie v rôznych sektoroch, ako sú napr. dátové centrá, letiská či médiá.

Bloomberg a ďalšie finančné médiá spoločnosť Hindenburg označujú aj pojmom „short seller“, čo sú obchodné firmy alebo špekulanti, ktorí profitujú z poklesu cien akcií. Táto investičná spoločnosť vznikla v roku 2017 a založil ju obchodník Nathan Anderson. Podľa dostupných informácií ju tvorí menej ako desať ľudí.

Ako píše Reuters, v dôsledku negatívneho sentimentu sa indické akcie dostali na viac ako 3-mesačné minimá. „Jednoznačne to naštrbilo celkový sentiment investorov. Nervozita viedla k všeobecnému poklesu akcií. Keď vo veľmi krátkom čase dôjde k výpredaju takéhoto rozsahu, investori predávajú aj iné akcie,“ povedal Saurabh Jain, asistent viceprezidenta pre výskum spoločnosti SMC Global Securities.

Zdroje: reuters.com; cnn.com; cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre