Uštedrí Fed rastúcim trhom tvrdú ranu?

Federálny rezervný systém (FED)
Federálny rezervný systém (FED)

Spolu so začiatkom roka 2023 prišiel aj pozitívny trend na trhu akcií, kryptomien a vzácnych kovov. Investori a ekonómovia teraz sústreďujú svoju pozornosť na prichádzajúcu udalosť, ktorá môže zmeniť smerovanie trhov v najbližšom období.

Fed v centre pozornosti

Očakávané zasadnutie Americkej centrálnej banky (FED), ktoré sa uskutoční 1. februára, s určitosťou spôsobí posun svetovej ekonomiky. Vzhľadom na nepriaznivý ekonomický vývoj musí FED zakročiť rázne a zvýšiť úrokové sadzby. Táto udalosť ovplyvní rastúce trhy kryptomien, akcií, či zlata. Vieru investorov v lepšie časy majú momentálne v rukách tvorcovia politiky FED-u.

Trhom sa darí – rok 2023 priniesol pozitívny bullish trend na mnohých frontoch. Index S&P 500, zoskupujúci akcie 500 najväčších spoločností, zaznamenáva v čase písania tohto článku rast o 4,92% za posledný mesiac. Výrazný dopad pociťuje v rovnakom období aj index NASDAQ 100, stúpajúci o viac ako 8%. To isté môžeme skonštatovať aj o trhu kryptomien, kde vedúca kryptomena bitcon zaznamenala nárast o 34,9%.

Graf: Bitcoin stúpol za posledných 30 dní o takmer 35%

Zdroj: tradingview.com

Čo môžeme očakávať?

Ako informuje portál Forbes, FED by mal podľa vyjadrení svojich zástupcov zvyšovať úrokové sadzby o približne 0,25 percentuálneho bodu, čo spôsobí nárast do pásma 4,5% až 4,75%. V prípade takéhoto scenáru by sme mohli očakávať pozitívnu reakciu trhov a pokračovanie v trende nastolenom v posledných týždňoch. Je tu však šanca, že FED sa rozhodne zakročiť ráznejšie v boji proti vysokej inflácii a zvýši sadzbu signifikantnejšie, až o 50 bázických bodov. Februárové zasadnutie je prvé z ôsmich naplánovaných sedení  pre určovanie úrokových sadzieb v tomto roku.

Podľa očakávaní trhov bude FED svoju politiku zvyšovania úrokových sadzieb smerovať približne po úroveň 5 %, kde by sa mala miera zastabilizovať, či dokonca postupne znižovať. Posledné zvyšovanie by tak malo prebehnúť na marcovom sedení. Avšak, mnoho tvorcov politiky FED-u je presvedčených, že úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou prekročia 5 %, čo je v kontraste s očakávaniami finančných trhov.

Z pohľadu predstaviteľov FED-u bude nevyhnutné dosiahnuť hranicu 5 % až 5,25 %, zatiaľ čo trhy počítajú so zastropovaním niekde v rozmedzí 4,75 % až 5 %. Z toho vyplýva, že ideálna hranica vrcholu úrokových sadzieb by sa mohla pohybovať niekde okolo piatich percent, ktorá by zároveň konfrontovala infláciu pri rastúcom trende trhov kryptomien, akcií a drahých kovov. Konečné rozuzlenie pri takomto scenári je plánované na májové zasadnutie FED-u, kde sa rozhodne, či FED podrží úrokovú mieru pod piatimi percentami, podporujúc bullish trendy, alebo bude so zvyšovaním sadzieb pokračovať a trhy zažijú bear run.

Guvernér Christopher Waller netají ambície FED-u dostať infláciu na priaznivé 2 percentá. Existujú však obavy z pokračovania 6 percentného rastu miezd, ktorý bude podkopávať snahy o rýchlejšie znižovanie inflácie. Pretrvávajúca vojna na Ukrajine a podobné nepredpokladateľné svetové udalosti môžu taktiež a opätovne zasiahnuť uzdravujúcu sa svetovú ekonomiku.

Zdroje: forbes.com, news.bitcoin.com

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre