Séria investičných a tradingových streamov je v plnom prúde. Zistite, aký je výhľad pre akcie, komodity a mnohé ďalšie aktíva!

medved vs. byk

Začiatok roka priniesol na finančné trhy svieži vietor. Môžeme však skutočne očakávať výrazné zmeny, alebo ide len o ďalšiu medvediu rally a po chvíľke eufórie budeme pokračovať v ťažkej recesii? S cieľom odpovedať na tieto otázky pripravila spoločnosť XTB sériu živých vysielaní, pričom každý jednotlivý stream sa zameriava na konkrétny nástroj. Prvé dve vysielania sa uskutočnili už minulý týždeň: Akciový výhľad na rok 2023 a Komoditný výhľad na rok 2023. Čo v nich odznelo a na aké témy sa zamerajú ďalšie vysielania?

Akciový výhľad pre rok 2023

Akcie a ETF nepochybne tvoria veľkú časť portfólia väčšiny súčasných investorov. V prvom prúde seriálu sa tejto téme venoval Jaroslav Brychta spolu s analytikmi Štěpánom Hájkom a Jiřím Tylečkom.

Základná otázka bola jasná: Budú trhy naďalej rásť? Bez krištáľovej gule je samozrejme veľmi ťažké odpovedať na túto otázku, ale všetci účastníci napriek tomu vykreslili situáciu, ako najlepšie vedeli. Hlavným faktorom celkového vývoja zostáva správanie FED-u (americkej centrálnej banky). Šanca na mäkké pristátie sa môže zdať pravdepodobnejšia ako predtým, ale ani to nezaručuje celkový obrat trendu. Dôležitými faktormi, ktoré by mohli celú situáciu veľmi rýchlo zmeniť, sú však aj otváranie sa Číny a prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Existujú však aj vedľajšie problémy, ktoré do tohto prúdu zapadajú. Zaujímavá bola napríklad diskusia o tom, či nastal čas pre európske akcie, alebo či prekonanie ich amerických náprotivkov v posledných mesiacoch bolo len krátkodobou záležitosťou.

Celý záznam je bezplatne k dispozícii na kanáli XTB YouTube: https://youtu.be/kQIdYfOo70A

Komoditný výhľad pre rok 2023

Druhá epizóda seriálu bola zameraná na vývoj komoditných trhov. Pri tejto príležitosti Jiří Tyleček pozval Štěpána Pírka, odborníka na túto problematiku, ktorý spravuje investičný fond Bohemian Empire.

V súvislosti s komoditami sa opäť otvorila otázka Číny a konfliktu na Ukrajine. Keďže oba regióny zohrávajú kľúčovú úlohu na mnohých komoditných trhoch, vývoj situácie v nich je skutočne rozhodujúci pre ceny zemného plynu, pšenice, sójových bôbov a mnohých ďalších komodít. V druhej časti sa potom debata presunula na otázku, či by komodity mohli v tomto roku prekonať ostatné aktíva v rámci komoditného supercyklu. Ďalej bol spomenutý vplyv politiky ESG na trhy a posledná časť bola venovaná už konkrétnym komoditám: zlatu, rope, zemnému plynu, poľnohospodárskym komoditám a tiež indexu cien potravín. Štefan Pírka zhrnul situáciu takto: „V súčasnosti pozorujeme rastové trendy pri rope a niektorých ďalších energetických komoditách, sóji a zaujímavá príležitosť sa vytvára pri drahých a priemyselných kovoch”.

Rovnako ako v predchádzajúcom prípade sú zábery verejne dostupné na YouTube: https://youtu.be/UM4-fr3gmMU

Aké ďalšie vysielania ešte prídu:

  • Zhrnutie projektu XTB Live Trading v roku 2022

Streda 25.1. od 18:00

  • Forexový výhľad pre rok 2023

Štvrtok 26.1. od 18:00

  • Kryptomenový výhľad pre rok 2023

Štvrtok 2.2. 18:00

Všetky vysielania nájdete vždy na YT kanálu XTB.

 Nezabudnite, že XTB teraz dáva všetkým novým klientom akciu v hodnote až 30 USD zadarmo! Viac informácií nájdete TU.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre