V USA rastú obavy z možnej recesie

usa americký dolár

Hoci inflácia je stále najväčším problémom trhov, slabé čísla amerického maloobchodného predaja a priemyselnej výroby posilňujú obavy zo spomalenia hospodárskeho rastu USA. Sila trhu práce síce ešte stále hovorí v prospech „jemného pristátia“ versus hlbokej recesie, trhy však netrpezlivo čakajú najmä na údaje o vývoju miezd a výsledky technologických firiem za 4. kvartál minulého roka.

„Globálny ekonomický cyklus je v kritickom bode a investori sa snažia vyhodnotiť, ktorý scenár je pravdepodobnejší. Zatiaľ čo údaje o americkom trhu s nehnuteľnosťami sú slabé už niekoľko mesiacov, začali sa výrazne zhoršovať aj kľúčové ekonomické údaje. Trhy zvažujú aj to, čo pre výhľad rastu znamená v dnešnom kontexte cyklus sprísňovania Fedu,“ hovorí Charu Chanana, trhová strategička Saxo Bank.

Rozhodnú mzdy

Na stole sú najmä otázky o sile spotrebiteľov, ktorá bola kľúčovým pilierom sily americkej ekonomiky v tomto extrémne náročnom makroprostredí. „Pri rekordnej inflácii a vysokých úrokových sadzbách  si spotrebitelia nájdu spôsoby ako si znížiť náklady. Minulý rok sa to pretavilo do zníženia úspor, keď sa výdavky presunuli z tovarov do služieb a z produktov s vysokými cenami smerom k lacnejšiemu tovaru. Objavili sa však aj riziká ohrozujúce dopyt po službách,“ upozorňuje Charu Chanana. Decembrové maloobchodné tržby ukázali zhoršenie napríklad v reštauračnom segmente.

Strategička Saxo Bank dodáva, že kým je však trh práce stále napätý, nebudeme svedkami prudkého spomalenia spotrebiteľských výdavkov. „Trhy budú preto ďalej hľadať ďalšie náznaky pre posúdenie situácie amerických spotrebiteľov a veľký dôraz budú klásť práve na údaje o trhu práce a o vývoji miezd. Mzdové tlaky slabnú, najmä v odvetviach, ktoré za posledný rok zaznamenali najväčší rast miezd v dôsledku nedostatku pracovnej sily, vrátane voľnočasových aktivít, gastrosektora a veľkoobchodu.“

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre