Infografika: Kto dominuje trhu vzácnych zemín?

veterné turbíny

Prvky vzácnych zemín (REE) sú kovy používané v mnohých kľúčových technológiách, ako sú veterné turbíny, displeje smartfónov či dokonca elektromotory.

Portál Statista prináša infografiku, ktorá odhaľuje, ktoré krajiny sú dominantné na trhu s týmito kovmi. Ako vyplýva z analýzy vládnej agentúry US Geological Suvery, približne 44 miliónov ton oxidov vzácnych zemín (REO) leží v čínskej pôde. Krajinou s druhými najväčšími zásobami je Vietnam, kde je podľa geológov 22 miliónov ton. Viac ako 20 miliónov ton vzácnych zemín sa nachádza aj v brazílskej a ruskej pôde.

Švédsko nedávno oznámilo objavenie najväčšieho známeho náleziska v Európe, ktoré by podľa odhadov mohlo ukrývať viac ako milión metrických ton REO. V súčasnosti sa vzácne zeminy neťažia nikde v Európe a až 98 percent vzácnych zemín používaných v EÚ sa v roku 2021 dovážalo z Číny.

Čína je zodpovedná za približne 61 % celosvetovej produkcie baní, a teda ťaží zďaleka najväčší podiel prvkov, s ktorými sa obchoduje na svetovom trhu. Spojené štáty, hoci sú druhým najväčším producentom, sú relatívne malým hráčom s podielom na trhu okolo 15,5 percenta.

Zdroj: Statista.com
xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre