Inflácia v USA dnes naživo od 14:15. Môžeme očakávať dobré správy?

CPI

Ako zvyčajne, aj dnes bude XTB vysielať živý komentár k zverejneniu inflácie v USA za minulý mesiac. V poslednom období sme zaznamenali spomalenie CPI z predchádzajúcich vysokých hodnôt, najmä v dôsledku poklesu cien energií a pohonných hmôt.

Stále však nie je jasné, či tento trend bude pokračovať. Podľa odhadu agentúry Bloomberg by mala medziročná inflácia v decembri vzrásť o 6,5 %. To by znamenalo pokračujúci pokles zo 7,1 % v predchádzajúcom mesiaci. Na mesačnej báze by sme však mohli zaznamenať dokonca defláciu. V skutočnosti sa očakáva pokles o 0,1 %. Pokles inflácie by bol pre finančné trhy dobrou správou. Pomohlo by to akciám a iným rizikovým aktívam dosiahnuť vyššie úrovne. Mohlo by to však tiež oslabiť americký dolár. Naopak, nižší pokles inflácie alebo dokonca jej nárast by mohol spôsobiť výrazné zvýšenie averzie voči riziku.

Úroveň inflácie v USA je pre členov FOMC, ktorí rozhodujú o nastavení menovej politiky, kľúčová. Najbližšie zasadnutie americkej centrálnej banky je naplánované na koniec januára a začiatok februára. Kľúčovou otázkou je, či sa bankári rozhodnú zvýšiť sadzby o 50 alebo len o 25 bázických bodov. Štvrtkové štatistiky o inflácii by im mali pri rozhodovaní výrazne pomôcť. V prípade výsledku, ktorý sa výrazne odchýli od konsenzu, očakávame silnú reakciu trhu. V posledných mesiacoch neboli výnimkou ani reakcie na nové údaje o akciových indexoch a iných nástrojoch, a to nielen v USA. Obzvlášť zaujímavé bude sledovať, či si európske indexy udržia nadpriemerné zhodnotenie z posledného obdobia.

Ak teda chcete mať aktuálne informácie, pripojte sa k streamu s analytikmi Jiřím Tylečkom a Štěpánom Hajkom a account manažérom Martinom Jakubcom dnes o 14:15 na kanáli YouTube spoločnosti XTB: https://www.youtube.com/watch?v=CSCkvEjfwy0

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre