Inflácia v eurozóne prekvapivo klesla. Bude to signál pre ECB?

Prezidentka ECB Christine Lagarde
Prezidentka ECB Christine Lagarde (wikimedia)

Inflácia v eurozóne sa v novembri znížila oveľa viac, ako sa očakávalo. V novembri medziročný rast cien v eurozóne poklesol z októbrovej rekordnej hodnoty 10,6 % na 10 %, čo je väčší pokles, ako očakávali analytici.

Ako uvádza agentúra Reuters, tento vývoj inflácie vyvoláva nádej, že Európska centrálna banka (ECB) spomalí zvyšovanie sadzieb. Keďže inflácia v eurozóne dosahuje viac ako päťnásobok dvojpercentného inflačného cieľa, ECB tento rok pristúpila k zvyšovaniu úrokových sadzieb rekordným tempom. Podľa expertov je ale zvyšovanie sadzieb v nasledujúcich mesiacoch stále pravdepodobné, pretože bude trvať roky, kým dôjde k skroteniu vysokých cien.

Ako poznamenáva ekonóm ING Bert Colijn, síce sme ešte ďaleko, ale súčasné ekonomické prostredie by mohlo budúci mesiac prinútiť Európsku centrálnu banku k menšiemu zvýšeniu sadzieb o 50 bázických bodov.

Základný rast cien, s výnimkou volatilných cien potravín a energií, zostáva naďalej vysoký, pred čím pravdepodobne budú varovať konzervatívni centrálni bankári. Rast cien potravín, ktorý je kľúčovým problémom vlád, nevykazuje žiadne známky dosiahnutia vrcholu. Prezidentka ECB Lagardeová začiatkom tohto týždňa signalizovala ďalšie zmeny jej referenčnej sadzby. „Očakávame, že sadzby ešte zvýšime na úroveň potrebnú na to, aby sa inflácia včas vrátila k nášmu strednodobému cieľu 2 %,“ povedala európskym zákonodarcom.

Niektorí ekonómovia sa obávajú, že rázne zvyšovanie sadzieb by mohlo ešte viac oslabiť už aj tak ochromenú ekonomiku. Preto obhajujú „mäkšiu“ menovú politiku a pomalšiu dynamiku cyklu zvyšovania sadzieb.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre