Predpovedal finančný kolaps v roku 2008. Teraz varuje pred väčšou krízou

bublina

Ako vo svojom podcaste uvádza známy americký ekonóm a komentátor Peter Schiff, umelo nízke sadzby nafúkli na trhu nehnuteľností veľkú bublinu, ktorá je v skutočnosti ešte väčšia, ako bublina, ktorá predchádzala krachu v roku 2008. Ekonóm dodáva, že v súčasnosti je táto bublina spojená s celkovou bublinou v ekonomike, čo môže mať za následok ďalšiu masívnu finančnú krízu.

Schiff hovorí, že postupne, ako Federálny rezervný systém (Fed) pokračuje v zvyšovaní úrokových sadzieb, vzduch z bubliny sa pomaly dostáva von. To vedie niektorých ľudí k presvedčeniu, že index spotrebiteľských cien (CPI) začne klesať, pretože náklady na bývanie zdanlivo klesajú. Schiff ale upozorňuje, že to, že ceny bytov klesajú, ešte neznamená, že klesajú aj náklady na bývanie.

„Náklady na bývanie stále rastú. Aj keď je lacnejšie kúpiť dom, dôležité je, koľko stojí vlastný dom. A tieto náklady stúpajú. Pretože aj keď zaplatíte menej (pri kúpe), na hypotéke zaplatíte stále viac.“

Schiff hovorí, že hypotéka s fixnou sadzbou na 30 rokov je teraz nad 7 %. To znamená, že aj keď zaplatíte o niečo menej, vaše náklady na financovanie sú oveľa vyššie, vysvetľuje ekonóm. Medzitým, ako sa úrokové sadzby hypoték zvyšujú, stále viac ľudí sa bude zdráhať predať, pretože sú viazaní na nízku úrokovú sadzbu hypotéky. Nebudú si môcť dovoliť vziať si novú hypotéku. To podľa neho ešte viac spomalí trh s bývaním, čo je problém pre veriteľov.

Ako hovorí, tieto problémy boli súčasťou finančnej krízy v roku 2008, avšak súčasný problém môže byť ešte väčší. „Sadzby boli nízko dlhšie. Realitná bublina je ešte väčšia ako tá, ktorú sme mali vtedy.“

Peter Schiff je známy tým, že v decembri 2006 v debate na Fox News predpovedal, že v roku 2007 dôjde k prepadu cien nehnuteľností a nastane finančná kríza.

Zdroj: schiffgold.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre