Šéf JP Morgan varuje pred recesiou. Podľa Bidena bude len mierna

Prezident USA Joe Biden
Prezident USA Joe Biden (Wikimedia)

Jamie Dimon, generálny riaditeľ americkej banky JP Morgan pre CNBC uviedol, že USA sa do 6 až 9 mesiacov pravdepodobne dostanú do recesie. Za spúšťače ekonomickej recesie považuje vysokú infláciu, rýchly rast úrokových sadzieb, neznáme účinky sprísňovania menovej politiky a taktiež negatívny vplyv vojny na Ukrajine.

Podľa Dimona sa Európa už v recesii nachádza a vyššie spomenuté faktory dostanú do recesie aj USA. Netrúfa si však povedať, ako dlho môže spomalenie ekonomickej aktivity trvať. „Môže ísť o veľmi miernu až po dosť tvrdú recesiu a veľa bude závisieť od toho, čo sa stane s touto vojnou. Je ťažké to odhadovať, takže buďte pripravení,” uviedol pre CNBC.

Odlišný názor má súčasný americký prezident Joe Biden. Ten v rozhovore pre CNN povedal, že si nemyslí, že dôjde k recesii, ale ak by k nej došlo, bola by len “veľmi mierna”. „Toto hovoria každých šesť mesiacov. Každých šesť mesiacov sa pozrú na nasledujúcich šesť mesiacov a povedia, čo sa stane,“ povedal Biden v rozhovore s Jakeom Tapperom zo CNN, ktorý bol odvysielaný  v utorok.

Obavy z hospodárskej recesie prichádzajú po tom, ako Federálny rezervný systém naďalej agresívne zvyšuje úrokové sadzby s cieľom znížiť infláciu. V septembri americká centrálna banka zvýšila referenčné úrokové sadzby o 0,75 percentuálneho bodu, čo bolo už tretie zvýšenie sadzieb za sebou.

Biden úplne nezľavil z pravdepodobnosti recesie, ale ako povedal pre CNN, nepredpokladá to.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre