Tesla doteraz odolávala kríze životných nákladov, no už aj jej investori začínajú byť nervózni

Tesla

Tesla je od mája jedným z najsilnejších spotrebiteľských akciových titulov, no jeho tohtotýždňový negatívny cenový vývoj uprostred oživenia amerických akcií vysiela signál, že investori začínajú byť nervózni.

Za značnú časť týždňového poklesu akcií Tesla môže nižší odhad dodávok v 3. štvrťroku (343 830 oproti očakávaným 357 938), čo spôsobujú logistické problémy.

Okrem logistických problémov existujú pre Teslu dva ďalšie rastúce zdroje rizika. Značka bola doteraz imúnna voči kríze životných nákladov, čo viedlo k tomu, že akcie Tesla výrazne prekonávali globálny spotrebiteľský sektor. Kvôli vysokým cenám elektrickej energie a rastúcej inflácii však výrazne klesá dopyt po mnohých produktových skupín, čo už zasiahlo napríklad akcie Apple, Nike či H&M. A práve toto je pravdepodobne najväčšie riziko aj pre Teslu,“ hovorí Peter Garnry, hlavný stratég Saxo Bank pre akcie. Podľa neho je výhľad pre Teslu ešte stále až priveľmi optimistický, keď analytici očakávajú v roku 2023 rast tržieb o 42 %, čo bude len ťažko dosiahnuteľné vzhľadom na vývoj cien elektriny a disponibilného príjmu.

Okrem toho existujú podľa P. Garnryho ešte ďalšie dve tvrdé fyzické obmedzenia pre rast spoločnosti Tesla. „Prvým z nich je cena lítia, ktorá vzrástla na veľmi vysoké úrovne. To vytvára tlak na ceny batérií a tým aj na elektrických vozidiel,“ vysvetlil odborník Saxo Bank.

Vzhľadom na očakávanú krivku rastu predaja elektromobilov zostane trh lítia ešte niekoľko rokov veľmi napätý. Ďalším obmedzením je fyzická elektrická sieť, ktorá si vyžaduje masívny upgrade, aby zvládla všetky nové elektrické vozidlá a tiež tepelné čerpadlá vzduch-voda. „Obidve tieto fyzické obmedzenia sú mimo kontroly spoločnosti Tesla a ak sa rýchlo nevyriešia, cieľ 50 %-ného medziročného rastu sa môže rýchlo ukázať ako sen bez prepojenia s realitou,“ dodáva Garnry.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre