Rekordné zvýšenie sadzieb: ECB razantne reaguje na vysokú infláciu

Prezidentka ECB Christine Lagarde
Prezidentka ECB Christine Lagarde (wikimedia)

Európska centrálna banka dnes na svojom zasadnutí zvýšila základnú úrokovú sadzbu o bezprecedentných 75 bázických bodov na 1,25 %, čo je najvyššia úroveň od roku 2011. Centrálna banka týmto krokom reaguje na vysokú infláciu v eurozóne.

Navýšenie prekonalo odhad analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí počítali s rastom základnej úrokovej sadzby o 0,50 percentuálneho bodu.

Šéfka ECB, Christine Lagardeová na následnej tlačovej konferencii uviedla, že rozhodnutie o sadzbách bolo prijaté jednohlasne.

„Centrálne banky na celom svete tento týždeň zvyšovali sadzby a tento rok sme dosiahli takmer 247 globálnych zvýšení sadzieb. ECB bola za krivkou, takže týmto navýšením o 0,75 bodu to dobieha,“ komentoval krok ECB Russ Mould, riaditeľ investičného výskumu z Aj Bell.

Inflácia v eurozóne v auguste vzrástla na 9,1 % a zaznamenala tak ďalšie rekordné maximum. Za prudkým rastom cien stojí najmä zdražovanie energií.

V reakcii na prudký rast cien ECB v júli zvýšila základné úrokové sadzby prvýkrát od roku 2011 a základná úroková sadzba sa tak dostala z nulovej úrovne na 0,50 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre