Týždenný prehľad: Čína ohlásila masívne stimuly, euro pod paritou s dolárom

čína pracovníci

1. Peking ohlásil masívne stimuly na podporu svojej ekonomiky v objeme 300 miliárd jüanov (44 miliárd USD). Čínsku ekonomiku ohrozuje narastajúci pokles realitného sektora a tiež utlmujúca politika nulovej tolerancie ochorenia covid.

2. Ako uvádza agentúra Bloomberg, Rusko budúci mesiac obnoví predaj dlhopisov na miestnom trhu. Taktiež plánuje vydať dlhopisy denominované v čínskej mene jüan.

3. Nemecká ekonomika v druhom štvrťroku v porovnaní s predošlým kvartálom vzrástla o 0,1 percenta. Za ekonomickým rastom stála najmä súkromná spotreba a vládne výdavky.

4. Ekonómovia banky Citi predpokladajú, že inflácia v Spojenom kráľovstve v januári prekročí hranicu 18 %, keďže ceny energií prudko stúpajú.

5. Americká spoločnosť Apple oficiálne potvrdila termín konania svojej najbližšej veľkej prezentácie, ktorá sa bude konať 7. septembra. Očakáva sa, že počas prezentácie bude predstavený nový iPhone 14.

6. Organizácia OECD vyzvala Juhoafrickú republiku, aby prepracovala svoj daňový režim a financovala reformy podporujúce ekonomický rast. Daňová reforma by tiež mala zohrať väčšiu rolu pri znižovaní nerovnosti.

7. V americkom horskom letovisku Jackson Hole sa vo štvrtok začalo každoročné sympózium centrálnych bankárov. Investorov budú zaujímať najmä vystúpenia šéfa Fedu Jeroma Powella.

8. Analytici banky UBS vo svojej správe pre klientov uviedli, že ekonomika eurozóny sa už dostala do miernej recesie, za ktorú môže prudký rast cien energií. Analytici počítajú s dlhodobejším dopadom energetickej krízy, ktorá by sa mohla pretiahnuť do budúceho roka.

9. Podnikateľská nálada v Nemecku sa v auguste zhoršila. Index IFO klesol z júlových 88,7 bodu na 88,5 bodu. Ako poznamenal ekonomický inštitút IFO, výhľad na nachádzajúce mesiace je pesimistický.

10. Ekonomika USA v druhom štvrťroku klesla v prepočte na celý rok o 0,6 %. Rýchly odhad zverejnený pred mesiacom hovoril o poklese HDP o 0,9 %. V prvom kvartáli americká ekonomika zaznamenala v prepočte na celý rok prepad o 1,6 %.

11. Euro sa po 20-tich rokoch dostalo pod paritu s americkým dolárom. V piatok kurz menového páru EUR/USD oslabil na 0.9946 dolára.

12. Globálne akciové fondy zaznamenali najväčší týždenný odliv kapitálu za päť týždňov. Môžu za to obavy, že zvýšenie sadzieb povedie k recesii. Investori sú tiež opatrní pred sympóziom Fedu v Jackson Hole, ktoré by mohlo poskytnúť pohľad na budúcu politiku centrálnej banky.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre