Týždenný prehľad: Náhly pokles bitcoinu, inflácia v eurozóne dosiahla nový rekord

1. Bitcoin v závere týždňa zaznamenal náhly pokles. Cena kryptomeny sa prepadla na 21 350 USD, pričom ešte začiatkom týždňa sa bitcoin obchodoval za viac ako 24-tisíc USD. Ako uvádza agentúra Reuters, dôvod poklesu nie je bezprostredne jasný.

2. Inflácia vo Veľkej Británii v júli dosiahla 10,1 %, čo je najviac za posledných 40 rokov. V júni medziročný rast spotrebiteľských cien dosahoval 9,4 %.

3. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom varovala, že ceny plynu v Európe sa v zime môžu zvýšiť o ďalších 60 % na viac ako 4000 dolárov za 1000 m3. Dôvodom majú byť pokračujúce sankcie západu voči Rusku, v dôsledku ktorých klesá produkcia a vývoz plynu.

4. Inflácia v eurozóne v júli vzrástla na 8,9 percenta z júnových 8,6 %. Ide o nové maximum. Za vysokou infláciou stojí predovšetkým rast cien energií.

5. Novozélandská centrálna banka v stredu ráno zvýšila úrokové sadzby o 50 bázických bodov z 2,50% na 3,00%. Zvýšenie sadzieb bolo v súlade s očakávaniami.

6. Nemecký index ekonomickej dôvery ZEW v auguste dosiahol -55,3 bodu, čo je v porovnaní s júlom pokles o 1,50 bodu. Pod zhoršenú dôveru investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku sa podpísala vysoká inflácia.

7. Saudskoarabská štátna ropná spoločnosť Saudi Aramco v druhom štvrťroku medziročne zvýšila čistý zisk o 90%. Podobne ako iné ropné podniky, aj Saudi Aramco ťaží z vyšších cien ropy.

8. Rast ekonomiky Európskej únie v druhom štvrťroku v porovnaní s predošlým kvartálom zostal na 0,6 %, medziročné tempo rastu však kleslo na 4 %.

9. Zápis z posledného zasadnutia americkej centrálnej banky (Fed) ukázal, že predstavitelia Fedu koncom minulého mesiaca videli len “malé dôkazy” o tom, že inflačné tlaky v USA sa zmierňujú. Zápisnica naznačuje, že členovia Fedu sa zaviazali zvyšovať sadzby tak vysoko, ako bude potrebné na skrotenie rastúcej inflácie.

10. Nórska centrálna banka zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,5 percentuálneho bodu na 1,75 percenta, čo bolo v súlade s očakávaniami.

11. Turecká centrálna banka vo štvrtok šokovala finančné trhy, keď znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 1 percentuálny bod na 13 %. Zníženie sadzieb je prekvapením, nakoľko inflácia v krajine dosahuje rekordných 80 %.

12. Čínska spoločnosť Xiaomi Corp v piatok ohlásila prudký pokles príjmov v druhom štvrťroku, za čo môžu obmedzenia v Číne v súvislosti s Covid-19. Tržby spoločnosti medziročne klesli o 20 % na 70,17 miliardy juanov (10,31 miliardy USD).

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre