Nad nemeckou ekonomikou sa zmráka

Nemecká ekonomika, ktorá tvorí zhruba tretinu ekonomiky eurozóny, bojuje s čoraz silnejším „protivetrom“, ktorý ju posúva stále bližšie k recesii. Potvrdzuje to aj vývoj indexu IFO (Index podnikateľskej klímy), ktorý tento mesiac po silnom začiatku roka prudko klesol na hodnotu  88,6. Aj index mapujúci náladu medzi nákupcami PMI ukazuje za júl pokles až pod hranicu 50, čo je prvýkrát od decembra minulého roka. To naznačuje, že obchodná aktivita klesá. Saxo bank na základe toho očakáva, že nemecká ekonomika poklesla už v druhom štvrťroku. Predbežné údaje by mali byť zverejnené už v piatok.

Prieskum IFO len pridáva ďalší signál k doterajším očakávajúcim recesiu. Nemecko čelí dokonalej búrke – výpadky v dodávateľskom reťazci, celoplošná inflácia, ktorá narúša spotrebu, energetická kríza, nižší globálny dopyt a mnohé ďalšie problémy.

„Ak zostane obchodná aktivita počas leta v útlme a problémy s energetickou krízou sa vystupňujú, bude nemecká ekonomika tento rok pravdepodobne čeliť technickej recesii. Energetická kríza je pritom pre Nemecko oveľa väčší problém ako inflácia,“ varuje analytik Saxo Bank Christopher Dembik. Dodáva, že minulotýždňové znovuotvorenie plynovodu NordStream1 pomohlo doplniť zásoby plynu v krajine, ktoré sú tak na úrovni 66 %. Je však nepravdepodobné, že pred zimným obdobím dosiahnu minimálnu hranicu 90 %. Nemeckí politici sa síce snažia zvrátiť nerozumné rozhodnutia v oblasti energetickej politiky, vrátane zatvorenia jadrových elektrární, bude však chvíľu trvať, kým sa to v energetických dodávkach prejaví. „Stále viac rastú obavy, že túto zimu bude musieť nemecká vláda dávať elektrinu na prídel. To bude tlačiť priemyselnú výrobu do voľného pádu a recesia bude jej prirodzeným následkom,“ dodáva.

Na začiatku roka boli pritom nemecké ekonomické vyhliadky skôr pozitívne. Index IFO bol vo februári (pred začiatkom vojny na Ukrajine) na hodnote 98,8. Domácnosti míňali a firmy boli spokojné s aktuálnym vývojom aj s očakávaniami. To sa však zmenilo. Makroekonomický výhľad sa v priebehu niekoľkých mesiacov radikálne zmenil.

Analýza Saxo Bank očakáva, že index IFO sa bude naďalej zhoršovať a to naprieč kľúčovými sektormi.  Podnikateľská klíma vo výrobe klesla v júli na 90,2 z júnových 93,5. V tomto sektore sú tak súčasné hodnotenie, ako aj očakávania vo voľnom páde. Výroba sa stále vypriadava s nedostatkom  v dodávkach a s problémami v medzinárodnej lodnej doprave. K tomu sa pridáva celoplošná inflácia, ktorá vážne poškodzuje marže.

Podnikateľská klíma prudko klesla aj v sektore služieb, pričom očakávania sú ešte horšie, dokonca najhoršie od vypuknutia covidu. „Dalo by sa predpokladať, že cestovný ruch je v lepšom stave. Po dvoch letných sezónach  s výraznými obmedzeniami chcú predsa Nemci cestovať. Nie je tomu však úplne tak. Podnikateľská klíma sa začala pomaly zhoršovať aj tu,“ dodáva Dembik.

xtb
Analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre