Ceny komodít rastú a môžu rásť ďalej

Ceny komodít rastú a porastú ďalej, pretože rast poháňa ich nedostatok. Korekcie na energetickom trhu počas druhého štvrťroka sú preto pravdepodobne len krátkodobé. „V prípade ropy nemožno vylúčiť ani krátky návrat na rekordné úrovne z roku 2008. Vo všeobecnosti sa však domnievam, že ceny sa budú držať v rozmedzí 105 až 130 USD/bbl. Proti silnej letnej motoristickej sezóne totiž budú pôsobiť náznaky spomaľovania ekonomiky,” hovorí Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank.

Bloomberg Commodity Spot Index dosiahol v druhom štvrťroku nové rekordné maximum. Bolo to pred tým, ako vstúpil do fázy konsolidácie ťahanej obavami o globálny rast. Tón v druhej polovici roka budú podľa Hansena určovať najmä tieto faktory:

  1. ochota Ruska ukončiť vojnu, čo by mohlo pomôcť pomaly obnoviť dodávateľské reťazce,
  2. spomaľujúci sa ekonomický rast Číny verzus jej schopnosť stimulovať najsilnejšiu svetovú ekonomiku z pohľadu spotreby komodít,
  3. sila a rýchlosť zvyšovania úrokových sadzieb v USA a ich vplyv na infláciu a rast,
  4. ceny, najmä v energetickom sektore. Tie už dosiahli úrovne, ktoré povedú k zníženiu dopytu a vyváženejšiemu trhu.

Kým deštrukcia dopytu môže podľa odborníka Saxo Bank pomôcť zastaviť komoditné rallye, dlhodobý problém na strane ponuky zostáva. Ponuka je poháňaná faktormi, ktoré nie je ľahké zmeniť. „Ide najmä o historicky zlú návratnosť investícií do komodít, vysokú úroveň volatility, ktorá sťažuje prognózovanie budúcich príjmov a „zelená“ legislatíva, ktorá stále viac bráni tradičným firmám v oblasti ťažby a výroby energií pritiahnuť investorov a získať potrebné súhlasy od miestnych úradov,“ vysvetľuje komoditný stratég. Tradičné projekty na ťažbu ropy často trvajú roky a vyžadujú si niekoľko miliárd dolárov. „Inými slovami, producenti ropy sa nepozerajú na veľmi príťažlivú okamžitú cenu ropy nad 110 USD/bbl, ale skôr na to, koľko to bude v budúcnosti,“ dodáva.

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre