Spomalenie globálneho rastu zrejme ceny komodít nezastaví

Komoditný sektor sa zrejme nemusí obávať poklesu cien z dôvodu hroziaceho spomalenia globálnej ekonomiky. Potvrdzuje to aj index Bloomberg Commodity Sport, ktorý sleduje kôš hlavných komodít. Ten dosiahol uplynulý týždeň nový rekord s medziročným rastom o 38 %. Rast podporujú predovšetkým cválajúce ceny ropy, plynu a palív. Energetické komodity si tak v tomto roku už stihli pripísať 102 %.

Trochu iný prípad sú priemyselné kovy, ktoré sa medzi marcom a aprílom prepadli o 25 % z dôvodu lockdownov v Číne. V posledných týždňoch sa síce pokúsili o zotavenie, ale správy o ďalších lockdownoch v Šanghaji poukazujú na riziko pomalšieho oživenia dopytu zo strany najväčšieho spotrebiteľa kovov na svete, než sa očakávalo.

Komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen si myslí, že ani obavy zo spomalenia rastu tentokrát komodity nezastavia. „Za normálnych okolností by mali zvýšené ceny komodít viesť k vyššej produkcii a  vyššia ponuka zas k nižším cenám. Rovnaký efekt by malo mať aj spomalenie rastu a dopytu. Dôvodov, prečo to tentokrát nemusí dopadnúť takto, je viacero: tým najdôležitejším je nezáujem výrobcov energií a kovov investovať . Ich záujem v tomto prípade utlmuje aj zelená transformácia a sťažený prístup k úverom. Okrem toho niektorí výrobcovia už nemajú voľné kapacity,“ vysvetľuje Ole Hansen.

Komoditné akcie by v portfóliu investorov nemali chýbať

20 firiem v komoditnom koši Saxo Bank naďalej vykazuje vysoký stupeň odolnosti voči búrke zúriacej na akciovom trhu. „Nedávni miláčikovia investorov v podobe kryptomien, blockchainu, e-commerce a ďalšie nafúknuté akcie zaznamenali doteraz medziročný pokles o viac ako 45 %, čo len podčiarkuje dôležitosť orientácie investorov smerom k fyzickej ekonomike, kde napätá ponuka a vysoké ceny pravdepodobne zabezpečia vysokú úroveň ziskovosti,“ dodáva komoditný analytik Saxo Bank.

xtb
Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre