Infláciu nazvala prechodnou. Dnes Yellenová priznáva, že sa mýlila

Janet Yellenová
Janet Yellenová (Foto: Flickr)

Ministerka financií USA Janet Yellenová hovorí, že Biely dom má pripravených niekoľko stratégií na zníženie nepríjemného inflačného bremena. Kým v minulom roku Yellenová tvrdila, že inflácia je „prechodným javom“, dnes priznáva, že sa mýlila.

„Myslím si, že som sa vtedy mýlila, pokiaľ ide o cestu, akou by sa inflácia uberala,“ uviedla v rozhovore pre CNN. Ako dodáva, došlo k neočakávaným a veľkým šokom, ktoré zvýšili ceny energií a potravín a taktiež prekážky v zásobovaní, ktoré negatívne ovplyvnili ekonomiku. Yellenová priznáva, že v tom čase týmto šokom úplne nerozumeli, no dnes si ich uvedomujú.

Ministerka financií a ďalší predstavitelia Bieleho domu v minulosti označili vysokú infláciu za dočasný vedľajší účinok toho, že sa ekonomika vracia po pandémii do normálu. O niekoľko mesiacov neskôr sa ale inflácia v USA vyšplhala na najvyššiu úroveň za posledných 40 rokov.

Yellenová, ktorá bola predchodcom Jeroma Powella na poste šéfa Fedu, zdôraznila zodpovednosť centrálnej banky za cenovú stabilitu:

„Fed má dvojitý mandát a to je maximálna zamestnanosť a cenová stabilita. Myslím, že je to tak formulované v zákone,“ povedala v rozhovore, ktorý bol odvysielaný v stredu na „Squawk Box“. „Sme však v plnej zamestnanosti. Máme veľmi silný pracovný trh. To sa podarilo, ale inflácia je príliš vysoká a pre americké domácnosti je to skutočne veľká záťaž. A tak zachovanie plnej zamestnanosti pri súčasnom znižovaní inflácie je prezidentovou prioritou a verím, že je to v súlade s programom Fedu.“

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre