USA hrozí recesia

Americký Fed zvýšil svoju predpoveď ohľadne inflácie pochádzajúcej z tovarov osobnej spotreby (PCE inflácia) na 4,3% v tomto roku a 2,5% v roku 2023. Vo svojom tohto-týždňovom vyhlásení sa však nezmienil o zvýšení základnej úrokovej sadzby o 75 bázických bodov, ani o riziku recesie. Ekonomické údaje v USA sa však zhoršujú, čo podľa Saxo Bank vyvoláva obavy z recesie. „Rétorika recesie/stagflácie naberá na sile, dokonca sa o nej začína hovoriť viac ako o inflácii, ktorá prevládala od novembra. Ukazujú to tak dáta PMI (nálada nákupných manažérov), ako aj údaje o výrobe či predaji domov. Zlato taktiež obnovilo svoj vzostupný trend, čo naznačuje, že obavy zo stagflácie rastú, zatiaľ čo meď je naďalej slabá,“ argumentuje  Charu Chanana, trhová strategička Saxo Bank.

Na druhej strane sa maloobchodné tržby zatiaľ držia dobre. Rozpočty domácností zostávajú taktiež silné a trhy práce si vedú dobre. „Aj keď sa situácia na trhu práce zhorší po tom ako Fed zvýši úrokové sadzby, sila súkromného sektora pravdepodobne zmierni spomalenie spotreby. Spomalí sa tým rozsah recesie, ak by k nej došlo,“ hovorí Charu Chanana.

Inflácie sa tak ľahko nezbavíme. Ceny energií naďalej tlačia na základné ceny a rastúci potravinový protekcionizmus na celom svete podľa Ch. Chanana tiež predurčuje, že inflácia potravín bude „lepkavá“. Čína stále nemá jasný plán na ukončenie svojej politiky nulového Covidu a hoci preťaženie prístavov už má snáď najhoršie za sebou, nedostatok pracovnej sily stále poškodzuje všetko od výroby cez logistiku až po dodávateľské reťazce.

Varovania prichádza aj zo smeru základných tovarov každodennej spotreby. Svedčia o tom nielen pretrvávajúce tlaky na náklady, ale aj pre hromadenie zásob, čo je typickým znakom spomalenia ekonomiky. „To znamená, že maloobchodníci budú v budúcnosti musieť znížiť ceny, aby sa mohli zásob zbaviť, čo predstavuje ďalší tlak na ich zisk. Na druhej strane nahromadené príjmy domácností počas lockdownov môže maloobchodníkom pomôcť prekonať vyššie úrovne zásob. Je to vec optiky,“ dodáva odborníčka Saxo Bank.

Zdroj: Bloomberg

Autor: Charu Chanana, trhová strategička Saxo Bank

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre