Akcie svetových energetických spoločností sú najlacnejšie za posledných takmer 30 rokov

Globálne energetické spoločnosti sú v súčasnosti ohodnotené na úrovni 10% výnosov z voľného cash flow, čo je až ohromujúce. Ich valuácia odráža to, že sa v najbližších rokoch očakávajú ešte vyššie ceny ropy a plynu, keďže sa svet snaží zaplátať dieru po ruských sankciách.

Svet bude v najbližšej dekáde potrebovať veľa ropy a plynu, takže vyhliadky investorov do energetických akcií zostávajú veľmi pozitívne. „Energetické firmy sú nevídane ziskové s 18% návratnosťou vlastného kapitálu, ale na kapitálových trhoch v súčasnosti investori napriek tomu väčšinou hovoria o dokupovaní akcií technologických firiem vo výpredaji, čo pôsobí až groteskne. Svet je naruby,“ hovorí Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank.

Alokácia kapitálu v dobe ESG prestala fungovať ako ju poznáme

Už v januári sme v našej prognóze na prvý štvrťrok uviedli, že očakávame 10 %- ný ročný výnos pre globálny energetický sektor. Hovorili sme, že to by mohlo zmeniť energetické akcie na víťaza v nadchádzajúcom desaťročí a implikované očakávané výnosy sú príliš dobré na to, aby ich svetoví investori ignorovali. „Od januára energetické akcie vzrástli o 25 %, zatiaľ čo globálne akcie klesli o 10 %, takže globálny energetický sektor sa ukázal byť alfa zdrojom uprostred slabých akciových trhov a prudko rastúcej inflácie,“ hovorí Peter Garnry.

Ešte zaujímavejšie je, že výnos z voľného cash flow dosiahol v prípade globálnych energetických spoločností v apríli 10 % v porovnaní so 6 % v prípade titulov zahrnutých v MSCI World.

„Akcie svetových energetických spoločností sú najlacnejšie za posledných 27 rokov napriek energetickej kríze a vyhliadkam vysokých cien ropy a plynu v dôsledku sankcií voči Rusku. Dosahujú návratnosť vlastného kapitálu okolo 18 % pri súčasných cenách ropy a plynu, čím výrazne prevyšujú zvyšok trhu,“ vysvetľuje analytik. Dodáva, že agenda zelenej transformácie výrazne zdeformovala alokáciu kapitálu na akciových trhoch, pričom mnohí inštitucionálni investori sa presúvali z ropy a zemného plynu k firmám zameraným na s obnoviteľné energie.

Aj keď je budúcnosť zelenšia, ropu a plyn budeme potrebovať podľa stratéga Saxo Bank oveľa dlhšie, než sa predpokladalo. „Naše energetické potreby sú enormné, takže si trúfam držať sa názoru, že energetické firmy budú v nasledujúcich 10 rokoch obrovským víťazom,“ dodáva.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre