Týždenný prehľad: Fed zvýšil sadzby, ropa reaguje na plánované embargo

budova Fedu

1. Menový výbor americkej centrálnej banky (Fed) zvýšil základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu do rozmedzia 0,75 % – 1 %. Analytici toto rozhodnutie očakávali.

2. Austrálska centrálna banka zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 0,35 %. Je to prvýkrát za viac ako 10 rokov, čo austrálska centrálna banka zvýšila úrokové sadzby.

3. Inflácia v Turecku v apríli vzrástla až k úrovni 70 %, čo je najviac za posledných 20 rokov.

4. Denník The Wall Street Journal priniesol správu, že miliardár Elon Musk plánuje uviesť sociálnu sieť Twitter opäť na akciovú burzu a to 3 roky po jej prevzatí.

5. Britská centrálna banka vo štvrtok zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu na 1,00 %, čo bolo v súlade s očakávaniami analytikov. Centrálna banka tak reaguje na pretrvávajúce inflačné tlaky.

6. Očakáva sa, že Elon Musk sa stane dočasným generálnym riaditeľom Twitteru po tom, ako uzavrel dohodu o prevzatí tejto spoločnosti za 44 miliárd dolárov.

7. Poľská centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu na 5,25 %, teda na najvyššiu úroveň od roku 2008.

8. Predstavitelia krajín združenia OPEC+ sa vo štvrtok dohodli, že v júni navýšia produkciu ropy o 432-tisíc barelov denne.

9. Deficit zahraničného obchodu USA sa v marci zvýšil na rekordných 109,8 miliardy USD. Vo februári deficit dosahoval 89,8 miliardy dolárov.

10. Dvaja bývalí predstavitelia Federálneho rezervného systému (Fed) varujú, že americká centrálna banka bude musieť navýšiť úrokové sadzby viac, než sa očakávalo, pričom výsledkom toho môže byť recesia.

11. Ceny ropy pokračujú v raste, čím reagujú na možné obmedzenie dodávok. EÚ už pracuje na úprave svojho plánovaného embarga na dovoz ruskej ropy. Cena WTI v piatok rastie o 1,63 % na 109,89 USD, Brent získava 1,58 % na 112,48 USD.

12. Ekonomika USA v apríli vytvorila 428-tisíc pracovných miest, čo je viac, ako očakávali analytici (+391 tisíc miest). Miera nezamestnanosti zostala na 3,6 %.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre