Týždenný prehľad: Inflácia v eurozóne vzrástla na rekordnú úroveň, Twitter v rukách Muska

1. Inflácia v eurozóne dosiahla ďalšie rekordné maximum. V apríli miera inflácie vzrástla na rekordných 7,5 %, v marci medziročný rast cien v eurozóne dosahoval 7,4 %.

2. Americká spoločnosť Coca-Cola v prvom štvrťroku zvýšila čistý zisk o 24 % na 2,78 miliardy dolárov. Tržby spoločnosti sa zvýšili o 16 % na 10,5 mld. dolárov.

3. Softvérová spoločnosť Microsoft v treťom finančnom štvrťroku vykázala čistý zisk 16,7 mld. dolárov, čo je medziročný nárast o 8 %. Tržby spoločnosti prekonali očakávania, za čo môže najmä rast v cloudových službách.

4. Americký miliardár Elon Musk sa dohodol, že kúpi internetovú spoločnosť Twitter za 44 miliárd dolárov. Po dokončení transakcie budú akcie Twitteru stiahnuté z burzy, na ktorú vstúpili v roku 2013.

5. Maďarská centrálna banka v utorok podľa očakávaní zvýšila základnú úrokovú sadzbu percentuálny bod na 5,4 % a ďalej tak reaguje na rastúcu infláciu.

6. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom informovala, že od stredy 08:00 hod. zastavuje dodávky zemného plynu do Poľska prostredníctvom plynovodu Jamal.

7. USA: Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board v apríli klesol z marcových 107,6 bodu na 107,3 ​​bodu. Odhad počítal s hodnotou 108 bodov.

8. Ruský rubeľ sa v utorok voči euru dostal na viac ako dvojročné maximum voči euru.

9. Ruská centrálna banka na svojom piatkovom zasadnutí znížila základnú úrokovú sadzbu o 3 percentuálne body na 14 %.

10. Vládnuca komunistická strana v Číne prisľúbila, že zvýši politickú podporu, aby stabilizovala hospodárstvo a finančné trhy.

11. Akcionári americkej spoločnosti Activision Blizzard, ktorá je známym vydavateľom videohier, schválili dohodu o prevzatí podniku softvérovým gigantom Microsoft a to za 68,7 miliardy dolárov.

12. Ekonomický rast Francúzska sa v prvom štvrťroku nečakane zastavil, pod čo sa podpísal najmä pokles spotrebiteľských výdavkov. Tie klesli v dôsledku rastúcej inflácie. V štvrtom kvartáli minulého roka rast dosahoval 0,8 %,

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre