Tesla poráža konkurenciu

Tesla

Tesla práve prekonáva konkurenciu s rekordnými ziskami a tržbami, ktoré medziročne vzrástli o 81 % napriek obmedzeniam v dodávateľskom reťazci a lock-downom v Číne. Hrubá marža automobilky je teraz jednoznačne najlepšia v odvetví, hoci časť z tohto náskoku pochádza z predaja softvéru autopilota. Ten predáva Tesla za 12 tisíc USD za kus.

Investori sú s výsledkami, ako aj vyhliadkami na rast dodávok o 50 % nateraz spokojní. Najväčším rizikom pre Teslu však zostáva prípadný zásah amerického regulátora proti softvéru autopilota, nakoľko práve ten má ťahať  ziskovosť v budúcnosti. „Tvrdý zásah alebo úplný zákaz jeho predaja by mohol vážne ovplyvniť rast ziskovosti,“ hovorí Peter Garnry, vedúci akciový stratég Saxo bank. Rizikom zostávajú aj vyššie investície do rozšírenia závodu na výrobu batérií pre elektromobily v Nevade, ktoré už teraz prekračujú predchádzajúce odhady odhadmi.

Akcie Tesly pred uvedením na trh získali 7 % z výsledkov 1. štvrťroka

Tesla dosiahla v 1. štvrťroku 2022 rekordné tržby na úrovni 18,8 miliardy USD v porovnaní s odhadovanými 17,2 mld. USD. Hrubá marža dosiahla 29,1%, kým analytici očakávali 25,8%. Navyše, Tesla sedí na väčšom balíku voľného cash-flow vo výške 2,2 mld. USD, čo je viac ako trojnásobný objem oproti očakávaniam. Tesla uviedla, že zisky budú čoraz viac ťahané softvérom. Investori boli z výsledkov nadšení, čo posunulo cenu akcií Tesla vyššie.

Hrubá marža globálneho automobilového segmentu dosiahla 32,9 % v porovnaní s očakávanými 28,4 %, čo je doteraz nevídaná úroveň. Nižšie uvedený graf zobrazuje hrubú maržu, akú dosiahli v prvom štvrťroku najväčší výrobcovia. „Je zrejmé, že pokiaľ ide o prevádzkovú efektivitu, Tesla robí niečo úplne inak a stal za z nej svetový líder,“ hovorí Peter Garnry . Tesla tiež potvrdila svoj záväzok o 50%-nom ročnom raste dodávok vozidiel, čo ju o niekoľko rokov posunie na vrchol rebríčka aj z hľadiska objemu ročnej produkcie áut.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre